Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

Eseménynaptár

Kalandtúra

Babayné Boronkai Erzsébet kertvezető irányításával kollégáink nagyon  érdekes programokkal készültek úgy az osztályokkal, mind a családokkal érkező gyerekek részére. Pap László kertészmérnök az "Egzotikus növények bemutatását" 1 órás sétával, valamint érdekes szakmai útmutatókkal spékelte meg. Olyanokkal, amiket tankönyvekben nem olvashatnak, órákon nem tanulhatnak a diákok, hisz ezen növények országunkban is csak bemutató jelleggel vannak jelen. Legjobban a mimóza kápráztatta el a lurkókat. Percekig játszottak a számukra ismertlen bokorral, mely egy idő után legalább olyan túlmozgásos lett, mint ők. 

Linzembold Csongor geográfusunk, kertészünk által kínált programnak már a címe - Lápvidékek ragadozó növényei - is minden korosztályt vonzott. Szülőknek, gyerekeknek egyaránt élmény volt élőben látni a számukra eddig ismeretlen rovaremésztőket. Egyben új fajták is bemutatásra kerültek, mint a harmatfű (drosa), a rence  (utricularia), a hízóka (pinguiculata), vagy a kancsóka (nepentes) illetve a kürtvirág (sarracenia).  

Rendezvényünkre Märcz Éva koordinálta a segítő tanárszakos hallgatókat és a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Általános Iskolájának diákjait. Az igen aktív és felkészült leendő pedagógusok hatan jöttek el, míg délelőtt a gyakorlósok teljes alsó tagozattal képviseltették magukat. Délután csatlakozott a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola két osztálya. Éva volt olyan ügyes, hogy a TÁSI egyik alsó tagozatos osztályát is hozzánk elcsábította.

Évával folytatott beszélgetés során kiderült: a gyerekek nagyon örültek, hogy a jó időben végre kiszabadulhattak az osztálytermekből. Futkoshattak a friss levegőn és játékos feladatok alapján ismerkedhettek a növényekkel. Az utóbbival járó kutatómunka, majd a manuális feladatok (hajtogatás, ragasztás, stb.)  tették még izgalmasabbá, kalandossá ittlétüket. 

Művészet a természetben. Lenyűgöző volt, ahogy egy baráti társaság fent, a fenyves hűs árnya alatt "A botanika hangja avagy a gyöngyvirágtól a muzsikáig" címmel koncertet adott. Az alkalmi együttes a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium zeneszakos diákjaiból, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyik hallgatójából állt. Utólag nehéz eldönteni: vajon a fiatal muzsikusok, vagy az előttük, s utánuk éneklő madarak koncertje nyűgözött-e le jobban? Mindkettő varázslatos volt. Főleg ilyen miliőben!  

Dr. Henn Tamás biológus, a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény munkatársa "Legendás növények - növényes legendák" című előadása stabilan tartotta a lépést a többi izgalmas programmal. Visszarepítette a résztvevőket egészen az ókorig. Hallhattunk pl. a leanderek mérgező hatásáról - egy napóleoni korból felidézett vesztes csata kapcsán – vagy a kávécserjék  évezredekkel ezelőtti használatáról, kultúrájáról. 

 - Kik laknak a komposztban? - kérdeztem vissza rendezvényük címével Lettner Gabriellának, az Ökováros –   Ökorégió Alapítvány munkatársának.

- A gyerekek a komposztban lakó állatokon keresztül megismerték a számunkra már hulladéknak    

  tekintett anyagok fontosságát a természetes folyamatokban. Így megtudhatták, megérthették azt is, hogy a

  komposzt nem csak állatok lakhelye, de olyan átalakulásoké is, mely során az értéktelennek tartott anyagok a

  talaj létfontosságú részévé válnak.

- Kedves Gabi! Mi az a „Rovarhotel”- amivel szintén sok érdeklődőt csábítottak hozzánk?

- Az újra hasznosításhoz és a biológiai sokféleséghez egyaránt kapcsolódott használt fém konzervdobozokból és növényi hulladékokból készítettek a gyerekek un. „Rovarhoteleket”.

  Gondolatban végig jártuk a városi   helyeket, melyekben egyre kevésbé vannak alkalmas lakhelyek a lepkék, méhek, darazsak, ászkák számára. Kipróbálva magukat egy egyszerű „Rovarhotel” elkészítésében: a gyerekek szorgalmasan fűrészeltek, kalapáltak, fúrtak, festettek.  

Filep Rita egyetemi tanársegéd, a PTE GYTK Farmakognóziai Intézet munkatársa „ Gyógynövények a mindennapokban” címmel invitálta az érdeklődőket kétnapos rendezvényünkre.

- Kedves Rita! Mondanál néhány gondolatot olvasóinknak? Mivel tetted vonzóvá e témát az iránt érdeklődők   számára?

- A „Gyógynövények a mindennapokban” program során a résztvevők megismerkedhettek a környezetünkben gyakran – legtöbbször fűszerként – alkalmazott gyógynövényekkel. A

  résztvevőknek lehetőségük nyílt  nyugtató teakeverék készítésére, különböző gyógynövénytea kóstolására, továbbá a témakörhöz tartozó ismeretük felmérése érdekében rejtvényt

  fejthettek. Fő célunk az volt, hogy megismertessük kicsikkel és nagyokkal a környezetükben előforduló gyógynövényeket és a növényekben rejlő lehetőségeket.

 A mozgás igazán aktívvá záróprogramunkon, a Tai chi szabadedzés során vált. Ugyanis a Pécsi Chen Stílusú Tai Ji Quan Egyesület, Egri Tibor edző vezetésével nyílt edzést tartott minden korosztály számára a fenyvesben, ahol a naplemente idején még kellemesebb volt ez az ellazító program. Kollégáim közül volt, aki még másnap is érezte az átmozgató edzés jótékony, nyugtató, ám mégis energetizáló hatását. 

Köszönjük, hogy ilyen soka voltak kíváncsiak rendezvényünkre! Remélem, hozzájárultunk a jelenlévők természet és növényszeretetének erősítéséhez, ismereteik bővítéséhez.

 

Helschtáb Klára Beáta

 

Fotók:

März Éva

Babayné Boronkai Erzsébet

Szakmai programok

        

dátum

időpont

Program címe

 

Előadó neve

 

program hossza

maximális létszám

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018.06.01. péntek

 

 

 

 

 

 

 

9, 10, 11 óra

 

Gyógynövények a mindennapokban

 

Filep Rita,

Balázs Viktória Lilla

kb. 40 perc/csoport

 

12 fő

 

9, 10, 11 óra

Kik laknak a komposztálóban?

Ökováros Alapítvány

30-40 perc

15 fő

9, 10, 11 óra

Kézműveskedő kertész

Ökováros Alapítvány

30-40 perc

15 fő

9, 11, 13 óra

Egzotikus növények bemutatása

Pap László

kb. 60 perc

15 fő

 

 

 

 

9-12 óráig

 

 

 

 

 

Kalandtúra növényországban 7-12 év között *

 

koordinátor: Märcz Éva

programvezető biológia szakos hallgatók:

Csiki Nikolett

Kóródi Emőke

Szanyi Zsófi

Vas Kincső

Takács Kristóf

Szabó Viktória

 

 

 

 

20-20 perc/program

 

 

 

 

 

korlátlan

10 és 12 óra

 

Nem csak a szépségükért csodáljuk a növényeket

Dr. Darók Judit

kb. 60 perc

 

15 fő

11.30, 12, 13 óra

Lápvidékek ragadozónövényei

 

Linzembold Csongor

 

20 perc

 

10-12 fő

17 óra

Legendás növények - növényes legendák

Henn Tamás

 

kb. 60 perc

 

korlátlan

 

 

 

 

 

 

2018.06.02. szombat

 

 

 

 

 

 

 

 

9-12 óráig

 

 

 

 

Kalandtúra növényországban 7-12 év között *

 

koordinátor: Märcz Éva

programvezető biológia szakos hallgatók:

Kóródi Emőke

Szanyi Zsófi

Vas Kincső

Takács Kristóf

Szabó Viktória

 

 

 

20-20 perc/program

 

 

 

 

korlátlan

9-14 óráig óránként

Lápvidékek ragadozónövényei

 

Linzembold Csongor

 

20 perc

 

10-12 fő

10 és 13 óra

Botanikai kalandozás a kertben

Babayné Boronkai Erzsébet

kb. 80 perc/séta

30 fő

13 és 15 óra

Legendás növények - növényes legendák

Henn Tamás

kb. 60 perc

korlátlan

15 óra

A botanika hangja - Gyöngyvirágtól muzsikáig (koncert)

Kapcsolattartó: Czopf Ágnes

A PTE MK zenészei

kb. 60 perc

korlátlan

16.30-18 között

Tai Chi szabad edzés
A Pécsi Chen Stílusú Tai Ji Quan Egyesület nyílt edzése minden korosztály számára

Egry Tibor
edző

kb. 90 perc

korlátlan

 

Sikeres volt a Dísznövény-kiállítás és Vásárunk

 

Kiválóan sikerült az idei Dísznövény-kiállításunk és Vásárunk, melyen a közel 50 kiállító között - látogatóink legnagyobb örömére - idén több új értékesítő is standot állított, bemutatkozott.

 

Az időjárás ismét kegyes volt hozzánk, hisz, ha olykor felhők között játszva is,  de sütött a nap, s a tavaszi szellő is maradásra invitálta vendégeinket.

 

Rendezvényünket idén 4000 ember tisztelte meg, akiknek kiváló hétvégi programot nyújtottunk. Mindenki megtalálta azt, ami őt érdekli, amiért jött. Volt, aki négyszer fordult, mire az általa megvásárolt növényeket lecipelte az autójába. Az időseknek természetesen már az is egy siker élmény adott, hogy felsétáltak hozzánk. Padjainkon azonban hamar kipihenték a fáradalmakat, s indultak tovább felfedező útjukra. A gyerekek idén nagyon szerencsések voltak! A közkedvelt tavacskánk állatvilágán, a papagájok kihagyhatatlan látványán túl, a Fenyvesben két új program is várta őket. Szombaton az állat simogató, illetve mindkét nap egy fiatalember.  Ő volt Optimus, alias Horváth Barnabás bűvész, aki a vártnál is nagyobb sikert aratott. A gyerekek mellett ugyanis olyan felnőttek is beültek a nézők közé, akik nem szülőként érkeztek…

A háziasszonyok igazi metélt tészták, mézek, lekvárok és bio-fűszerek közül válogathattak, az ínyencek pedig vásárolhattak pl. savanyított gombát natúr vagy kapros változatban. A kerttulajdonosok a szép virágok mellett többféle palánta közül válogathattak (chili, paradicsom, paprika, stb.). A hölgyek kedvükre válogathattak divatékszereket, a férfiak pedig  - akik nem kocsival érkeztek! – megkóstolhatták a PTE Szőlészeti Borászati Kutatóintézetének borait, majd igény szerint, a nekik tetszőt meg is vehették.

Kégaléria

A 12. Pécsi Dísznövény-kiállítás és Vásárunk kiemelt vendégei idén az ÍRISZEK, azaz a nőszirmok voltak. Nevüket mi másról kaphatták, mint a szivárványról, amely annyi színben pompázik, ahányan mi nők vagyunk (s amilyen a hangulatunk?!).

E csodás növények kiállítója az Írisz-Kedvelők Magyarországi Egyesülete volt, melynek hozzánk ellátogató tagjai kertünk szinte minden pontjára varázsoltak egy–egy nőszirom kompozíciót. Látványos rendezvényüket az Epifiton házunkban tartották, ahol a fajtánként egy vágott szálat bemutató vázákban sorakoztatták fel számtalan színben és mintegy 220 fajtában kedvenc növényeiket. Tekintse meg az írisz kiállításról  készült kép galériánkat. 

Aki igényelte egy-egy különleges nőszirom virágszálat haza is vihetett. Az írisz telepítésben gondolkodó növénybarát a Szász ÍriszKert Bt. standjáról szerezhetett be cserepes szaporítóanyagot.

 

Munkatársaink boldogan csinosították, szépítették kertünket e két napra, s vállalták a hétvégi munkát is.

Növényszeretetből tehát mindenki, aki a kiállításon részt vett vagy annak sikeréért dolgozott ismét jelesre vizsgázott.

  

Jövőre is várunk mindenkit e csodálatos kertbe sok szeretettel, növényekkel és újabb meglepetésekkel!

 

Helschtáb Klára

 

Fotók:

Mánfai Gyuri

fotóművész

Az egyetem kevés vagy kell még valami más?

Az egyetem kevés vagy kell még valami más?

 

-tehetnék fel a kérdést Katona Jennifernek, aki a napokban állított be hozzánk komoly fotóapparátusával és két kísérőjével.

A fiatal, talpraesett lány két éve végzett a PTE-TTK Földrajz BSc szakán. Elmondása szerint, a természet sajátos látásmódjának elsajátítását és mélyebb szeretetét elsősorban földrajz tanulmányai során ültették belé.

Fotózást először hobbi kezdte, majd a természettel való minél bensőségesebb kapcsolata lehetővé tette, hogy színekben és formákban lássa a környezetet. Nem magányos farkasként rögtön rájött ebből a természetből még valami hiányzik. A hozzáillő ember, partner.

A portréfotózás régóta közel állt hozzá, így adta magát, hogy a két általa kedvelt témát együtt is megjelenítse. Hisz egy jó modell középpontba helyezésével ismét átalakul a természetes világ. A kettő szimbiózisában pedig - adott megvilágítással, képi elrendezéssel - egyik is másik is új arcát mutatja. szerepet.

Talán a fentiek motivált Jennifert, hogy egyetemi tanulmányit követően beiratkozott a Pécsi SZC Simonyi Károly Szakgimnázium és Szakközépiskolájában indított OKJ-s fotográfusképzésre, ahol idén végez. Ehhez még vissza van egy vizsgaremek készítése. Ami mi más lehetne, mint a szívéhez legközelebb álló két téma együttes képi megjelenítése.

A Botanikus kert pedig szerinte Pécs egyik legszebb és legkülönlegesebb helye. Hol másutt készülhetne újabb vizsgájának látvány anyaga?! 

Jennifer! A PTE Botanikus kert nevében sok sikert kívánunk a vizsgájához és életpályájához!

 

Helschtáb Klára Beáta

Fotók: Katona Jennifer

KORA TAVASZI VIRÁGZÁS A PTE BOTANIKUS KERTJÉBEN

 

M E G H Í V Ó

Ide első programunk - a természetet, növényeket szeretők részére - a

2018. március 16-17-én

(péntek, szombat), 10-16 óráig

megtekinthető, 

 KORA TAVASZI VIRÁGZÁS

bemutatása.

 

A csodálatos látvány mellett természetesen a kellemes illatok is vonzóak lehetnek. 

Üvegházainkban már most virágoznak a citrus-félék. Természetesen az orchideák széles választéka, a pozsgás növények, valamint a papagájvirág és még sok érdekesség is vonzó lehet látogatóink részére.

Külön felhívnánk a figyelmet az igen látványos kamélia cserjékre, mely Pálmaházunk idei első virágzó növénye. 

 

TEKINTSE MEG MÁR MÁTÓL AZT, AMIT MÁSHOL ÍGY, EGYÜTT NEM LÁTHAT, NEM ÉRZÉKELHET!

ÖNNEK IS VIRÁGOZNAK, VÁRJUK SZERETETTEL!  


Helchtáb Klára

 

      

 

     

Trópusok a télben

Családi programként "Trópusok a télben" címmel, a karácsonyi szünetben 2017. december 27- 28-án, 10-14 óráig látogathatók az üvegházaink, ahol trópusi hangulat várja az ide

látogatókat. A narancsfa roskadásig van érő terméssel, de a többi citrus féle is érik, ezen kívül virágoznak a hidegházi orchideák és a vénuszpapucs orchideák is. A sok szép mediterrán és trópusi növény színes, illatos virágával várja a látogatókat. Aki szeretne vásárolni, nálunk nyugodtan megteheti!

Belépőjegy a helyszínen kapható.

 

A park egész nap ingyenesen látogatható.

ŐSZ A BOTANIKUS KERTBEN

MEGHÍVÓ

 

                        Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt 

               2017. október 21-én, szombaton, 10-16 óra között,

                                                     a

                                   PTE BOTANIKUS KERTJÉBE

                                                   az

                               "ŐSZ A BOTANIKUS KERTBEN"

                                      című rendezvényünkre.

 

A csodálatos őszi színek mellett megtekinthetik a most érő banánt, narancsot és többféle citrust, a guavát, a termő kakaófát, emellett különleges, most érő gyümölcsökkel is lehet ismerkedni (jujuba, kopasz kivi, gránátalma, hurma, vadcitrom, stb.).

VÁSÁRLÁS: cserepes virágok, egyéb növények a helyszínen, széles kínálattal lehetséges.

BELÉPŐJEGY: a helyszínen váltható.

CÍM: Pécs, Ifjúság útja 6.

TELEFON: 72/503-600/24200, 24135, 24277

 botanikuskert.pte.hu

MEGHÍVÓ

 

NÉPSZERŰEK VOLTUNK

 

Kíválóan sikerült a PTE által szervezett idei KUTATÓK ÉJSZAKÁJA c. rendezvénysorozat egyik állomásán, a Botanikus Kertben. Közel félezer látogatónk volt. Elsősorban családok, helyi és vidéki iskolák osztályai látogattal el hozzánk. A tömegben voltak, akik már nem növényeket, hanem egymást keresték.

Nagy népszerűségnek örvendett az a bemutató egységünk, ahol  a gesztenye terméséből készült állat figurákat láthattak, melyet a gyerekek akár haza is vihettek. Ihlet merítve talán otthon ők is megpróbálnak hasonló kreatív játékokat készíteni. Külön köszönetet mondunk kollégánk feleségének, Tóth Józsefné, Erika óvónőnek, aki az általunk, itt a kertben összegyűjtött vadgesztenyékből a gyönyörű és látványos promóciót készítette.

A növénysimogatót és a trópusi gyümölcs bemutató, illetve kóstoló is népszerű volt. A sorban állók nemcsak ízlelték az ismeretlen terméseket. Természetesen kíváncsiak voltak azok eredeti lelőhelyére,  jótékony hatásaira is.  Látogatóink kedvence a Braziliában őshonos Édes szamóca (guáva mirtaceae) volt. A savanykás, A vitaminban és pektinben gazdag gyömölcsöt éretten, bogyó formájában fogyasztják, vagy befőzve, desszertként tálalják, esetleg zamatos zselét, frissítő gyűmölcslevet készítek belőle.

Az érdeklődök tájékoztatását elsősorban Babayné Boronkai Erzsébet kertvezető mellette kollégáink: Marián Zsuzsa - akinél sok virágot is vásároltak - Pálfai András, Linzembold Csongor kertészek segítették.

 

JÖVŐRE ISMÉT VÁRUNK MINDENKIT, AKI A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN MÉG TÖBBET SZERETNE TUDNI HAZAI ÉS EGZOTIKUS NÖVÉNYEINKRŐL!

Helschtáb Klára

Művészeti Kar Szobor Kiállítása

A PTE Művészeti Karának idén is a PTE Botanikus Kertje ad bemutatkozási lehetőséget. A hallgatók munkáiból készült szobroknak idén is a Mediterrán Házunk  ad otthon. Az előző évek sikerei alapján sok érdeklődőre számítunk. Az alternatív művek most is gondolkozásra ösztönzik a nézőket. Nekem leginkább egy szocreál stílust idéző, abban készült(?!) alkotás volt figyelem felkető, mely Némedy Gergely Máté tölgyből faragott domborműve. Egy idézettel próbálja segíteni gondolatmenetünket: "Imde a legkietlenebb sivatagban megtörténik a második átváltozás: oroszlán lesz a szellemből ott, és szabadságot rabol magának, hogy ő legyen ura önnön sivatagának. Utolsó urát keresi ott: neki akar ellensége lenni, neki és utolsó istenének"

 

A látogatókat egy szintén szokatlan anyagból, technikával készült alkotás várja. Már a címe is megdöbbentő: A felesleges tudás fája". A papírból készült kb. 180 cm magas mű, Tézsla Rebeka Viktória munkája.

Természesen a többi alkotás is egyedi, látványos, legtöbbjük még a környezetével is harmozináló.

 

TEKINTSE MEG ÖN IS A FIATAL MŰVÉSZ PALÁNTÁK MUNKÁIT, VÁLASSZA KI ÖN IS AZT, AMI LEGJOBBAN MEGÉRINTI, ELGONDOLKOZTATJA! 

 

Szeretettel ajánluk figyelmükbe e látványos programot!

Helschtáb Klára

Sikeres volt a 11. Dísznövény Kiállítás és Vásárunk

11. Pécsi Dísznövény-Kiállítás és Vásár

 

Sikeresen zárult az ide kiállítás és vásár a PTE Botanikus Kertjében. Kertünk látványvilágán, értékesítésre kihelyezett növényein kívül több, mint 40 kiállítóval vártuk vendégeinket.

Ez évben a RÓZSÁÉ volt a főszerep, melyet olyan neves cégek, civil szervezet képviseltek, mint a német rózsatermelő és nemesítő piacvezető W. KORDES' SÖHNE, mely magyarországi, szőregi termelője és forgalmazója, Fráter György által képviseltette magát . A szintén szőregi Rózsahölgyek Rendje Hegedűs Adika elnökasszony és "rendtársai", a Magyar Rózsatársaság pedig a pécsi Halász Annamária személyében volt jelen. Bemutatkozott továbbá a rózsák növekedéséhez kiváló táptalajt biztosító Jó föld Kft. Hegedűs Ágoston elnök képviseletében valamint a PharmaRosa Kft. Budapestről és a Kohári Rózsakert tulajdonosa, Kohári György tanár úr prezentációjával. Régiónkat Kaposvárról Pfeiffer Ibolya, Decsről Szívósné Papp Erzsébet képviselte, akik modern és történelmi rózsákkal tették látványossá a rózsáknak kialakított területet. 

Az alábbi két, rövid video röviden bemutatja kiállításunkat, melynek megtekintését ajánljuk szíves figyelmükbe:

https://www.youtube.com/watch?v=ru6knDvqkbw&feature=youtu.be 

http://bolytv.hu/hirek/455/hir.htm

 

Helschtáb Klára

11. Dísznövény Kiállítás és Vásár "RÓZSA PROGRAMJAI"

 

Godzsák Zoltánné rózsatermelő, képviseli az un. "Márk Rózsakertet", mely hazánk legnagyobb rózsatermesztő területén, Szőreg és Szeged határában található. A kert alapítója, tulajdonosa Márk Gergely okleveles és gyémánt diplomás kertészmérnök, rózsanemesítő.

Hegedűs Ágoston a Magyar Rózsabarátok Társaságának elnöke, kertészmérnök, egyetemi tanulmányait Bulgáriában végezte. Szakmai körökben úgy hívják: a "Rózsák Atyja". Ő a Jó Föld Kft. tulajdonosa, a kecskeméti Boldogasszony Rózsakert megámoldója.

Fráter György a Magyar Rózsatermesztők Egyesületének elnöke, a szőregi híres Fráter Rózsafaiskola tulajdonosa. Hazai képviselője a W. Kordes' Shöne cégnek, mely az egyik legnagyobb piacvezető rózsatermelő és nemesítő cég. 

 

Előadások RÓZSA témában, 2017. május 27-én:

Helyszína pálmaháztól balra, az orchideás stand mögötti kisházban

12 órakor

Godzsák Zoltánné-Szőreg, termelő:

Márk Gergely magyar nemesítésű rózsafajtáinak bemutatása.

14 órakor:

Hegedűs Ágoston (Magyar Rózsabarátok Egyesület-Kecskemét) : Rózsa forma 1. Kecskemét 2014.

15 órakor:

Fráter György (W. KORDES' SÖHNE képviselője): A rózsanemesítés célja és iránya a kémiai vegyszerezés elhagyása.

Az előadásra maximum 25 fő fér be egyszerre. Igény szerint az előadást az előadók megismétlik.

11. Dísznövény Kiállítás és Vásár kiállítói

 

 

Kiállítóink 2017. május 27-28.

 

KI HONNAN     MIVEL
     
ROBERTOCHILI  SIKLÓS CSILI PAPRIKA, BÜFÉ
MARCZIKA KERTÉSZET ÉRD

ORCHIDEA, BROMÉLIA, BONSAI

ALBIZIA KERTÉSZET Bt. SZELESTE  DÉZSÁSOK, BOUGAINVELLEA
KOLOVICS JÓZSEF                     SZIGETVÁR  KAKTUSZOK, POZSGÁSOK 
HENTZ és KÉREG Díszfaiskola és Kertészet PÉCS     FAISKOLA ANYAG (egynyári, évelő 
DM KERT  EGERÁG FAISKOLA
MECSEK TEA PÉCSVÁRAD    TEÁK
SZAPPANNA             PÉCSVÁRAD    SZAPPANOK
VIZI-HÚSEVŐNÖVÉNY KAPOSSZEKCSŐ        ROVAREMÉSZTŐ ÉS VÍZINÖVÉNYEK 
KISS MÉZESKALÁCS                    MAGYARSZÉK ÉDESSÉG, MÉZESKALÁCS 
FRÖHLICH MARCELL  PÉCS     MÉZ, MÉZES SÜTIK 

MISLYENÁCZ PÉTER MALOM KERTÉSZET 

CSERKÚT FŰSZER NÖVÉNYEK
GARDESHOP   Benicerlo, Spanyolország DÉZSÁSOK, DÍSZNÖVÉNYEK
GERBER KERTÉSZET PÉCS EGYNYÁRI és FŰSZERNYÖVÉNYEK
VERTIKERT PÉCS FAISKOLA
SZABADOS ATTILA KERTÉSZET Bt. FÓT MINDENFÉLE ÜVEGHÁZI NÖVÉNY
PAPP FERENC VASAS TILLANDSIÁK 
KRESZ MÁTYÁS   PÉCS  PAPAGÁJOK
CZIMMERMANN FERENC PÉCS  KAKTUSZOK 
BÁLINT JÁNOS  LÁNYCSÓK KAKTUSZOK, ORCHIDEÁK 
NAVRECZKI ISTVÁNNÉ  PÉCS POZSGÁSOK, PAPIRUSZ 
SÁFRÁNY IBOLYA  PÉCS EGYNYÁRIAK, KÖVIRÓZSÁK 
TÓTH MÁRTON   CEGLÉD TAVIRÓZSÁK 
GOLMITZ & GOLMITZ Kft.       BUDAPEST  ÉVELŐK, EGYNYÁRIAK, DÉZSÁSOK, FŰSZEREK 
GYÖNGY LÁSZLÓ  GÖRCSÖNY ASZALT GYÜMÖLCSÖK, LEKVÁROK
MANNÁRIUM KFT.  MAGYARLUKAFA  TEÁK, FŰSZEREK 
AURA ILLÓOLAJ MANUFAKTÚRA  SZIGETVÁR  ILLÓOLAJOK, AROMAVÍZEK 
KISS IMRÉNÉ  PÉCS  HOSTÁK, FŰSZEREK, TAVIRÓZSÁK 
KRAKER Kft.  PÉCS  KASPÓK 
PABSTNÉ ADORJÁN ZSUZSANNA  PÉCS  ÉRLELT SAJTOK, RICOTTÁS RÉTESEK 
RÓKA MANUFAKTÚRA    KÉZMŰVES SZÖRPÖK, LEKVÁROK 
KERESZTES VENDÉGHÁZ  MOSDÓS  KÉZMŰVES SZÖRPÖK, LEKVÁROK, FŰSZEREK, stb 
PÖLCMANN FARM    TEJTERMÉKEK, SZÁRAZTÉSZTA 
SZÍVLILIOM Kft.  DOMBÓVÁR NATÚR KOZMATIKUMOK
MAGYAR RÓZSATÁRSASÁG  BUDAPEST  RÓZSÁK, ELŐADÁSOK
W. KORDES' SHÖNE  SZEGED  RÓZSÁK, ELŐADÁSOK
MAGYAR RÓZSAHÖLGYEK RENDJE SZŐREG  RÓZSÁK
MÁRK GERGELY RÓZSÁK  SZŐREG  RÓZSÁK, ELŐADÁSOK
MAGYAR RÓZSABARÁTOK EGYESÜLETE  KECSKEMÉT RÓZSÁK, ELŐADÁSOK 
PharmaRosa  BUDAPEST  RÓZSÁK, ELŐADÁSOK  
     

 

 

 

 

 Fotó: RÓZSAHÖLGYEK RENDJE, Szőreg

XI. Dísznövény Kiállítás és Vásár programjai

XI. DÍSZNÖVÉNY KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

ajánlott programjai

2017. 05. 27-28-án, a

 PTE BOTANIKUS KERTJÉBEN

 

ARBORÉTUMOK NAPJA 

A Dísznövény Kiállítás ideje alatt növényi alapanyagokból kézműves foglalkozás lesz a felső kiállítótér sátra alatt.

Többek között:

- levendula illatzsák varrása természetes anyagokból ízlés szerint és megtöltése levendulával.

- csuhévirág készítés szárított mák és rafia felhasználásával.

- különböző növényi részekből dekorációk készítése. 

A foglalkozást a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége támogatja.

 

NÖVÉNYEK NAPJA

Idén negyedik alkalommal kerül megszervezésre az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) égisze alatt a nemzetközi „Fascination of Plants Day ”, a Növények Napja. A kezdeményezés célja, hogy az emberek figyelmét ráirányítsa a növényeknek a természetben és a mindennapi életünkben betöltött alapvető szerepére és hangsúlyozza a növénytudományok jelentőségét a környezetmegőrzés és a fenntartható gazdasági fejlődés összhangjának megteremtésében. 

A Növények Napja alkalmából az idén 25 éves Természettudományi Kar támogatásával megvalósuló rendezvényen a Növénybiológia Tanszék munkatársai előadásokkal, mikroszkóp- és műszerbemutatóval, ismeretterjesztő játékkal várják a gyerekeket és az érdeklődő felnőtteket 2017. május 28-án vasárnap 10 és 16 óra között, a PTE Botanikus Kert hagyományos növényvásárának második napján. A programok a növényvásár belépő jegyeivel látogathatóak.

 

ELŐADÁSOK A NÖVÉNYEK NAPJÁN a PTE TTK E épület, 214-es termében  (7624 Pécs, Pacsirta u. 2.) 

11.00; 14.00    Dr. Henn Tamás - Az ősdzsungel mélyén: a mecseki Jurassic Park és a Komlosaurus

11.30; 14.30    Dr. Kocsis Marianna - Guinness rekordok a növényvilágban.

12.00; 15.00    Fráter György - A rózsanemesítés célja és iránya a kémiai szerezés elhagyása. 

12.30; 15.30    Dr. Jakab Gábor - Én és a GMO: találkozások a genetikailag módosított növényekkel.

13.00; 16.00    Dr. Varróné dr. Darók Judit - "A virágnak megtiltani nem lehet" 

 

MŰSZERBEMUTATÓ

11.00; 12.00; 13.00   Salamonné dr. Albert Éva: A növények vízhasznosítása: pazarlás és takarékosság – helyszíni mérési bemutató 

 

MIKROVILÁG

10.00 - 16.00   Dr. Stranczinger Szilvia, Dr. Kocsis Marianna, Mernye Lilla, Márkus Rita: mikroszkópos preparátumok készítése és vizsgálata 

 

LOMBSÁTOR

10.00 - 16.00    Dr. Hideg Éva, Dr. Henn Tamás, Nagy Dávid, Nagy Dóra, Deme Judit: Komlosaurus, társas, növénysimogató, fotófal  

Szervezők, a PTE TTK dolgozói:

Dr. Stranczinger Szilvia, Dr. Hideg Éva, Végh Brigitta, Czégény Gyula, Dr. Kocsis Marianna, Dr. Jakab Gábor, Salamonné dr. Albert Éva, Mátai Anikó, Csepregi Kristóf, Nagy Dávid, Márkus Rita, Nagy Dóra, Deme Judit, Rácz Arnold, Mernye Lilla, Pfeiffer Nikoletta, Huli Ildikó 

Szponzoraink: a 25 éves TTK és a 650 éves PTE

11. Pécsi Dísznövény Kiállítás és Vásár

Dísznövénykiállítás Pécs 

 

 

M E G H Í V Ó 

Sok szeretettel várjuk Önt és kedves családját

a 

XI. KERTÉSZETI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁRRA, 

2017. május 27-28-án,

a 

PTE BOTANIKUS KERTJÉBE

(7624 Pécs, Pacsirta u. 2. felöli bejárat). 

Kiemelt növényünk a RÓZSA: 

RÓZSAHÖLGYEK RENDJE, MAGYAR RÓZSÁK BARÁTI TÁRSASÁG, W. KORDES’ SHÖNE, PHARMAROSA 

Növények megtekintése, értékesítése mellett, pl.: 

kézműves termékek, rózsa illaolajok és kandírozott termékek, biotermékek, a Naki csicsókás cipó, speciális fűszer, és teanövények, hasznos előadások, szaktanácsadások, stb. várják vendégeinket. 

A „Növények Napja” és az „Arborétumok Napja” program keretében interaktív előadások, kézműves foglalkozások, növényi alapanyagokból. 

NYITVA TARTÁS a kiállítás idején: 10- 18 óráig.                                JEGYEK a helyszínen válthatók.

  

MINDENKIT SOK SZERETETTEL VÁRUNK!

 

 

 


 

 

 

Csicsergő gyerekhad

Osztálykirándulás keretén belül a mai napon ellátogattak hozzánk a Budapest British International Academy kis tanulói.

A 7-8 éves gyerekek a hazai iskolarend szerint másodikos, míg az angol oktatási szabályok szerint harmadikos korosztálynak felelnek meg.   A 20 gyermekből álló kirándulócsoport - a magyaron kívül - orosz, angol, kínai, szlovák, litván és nigériai tanulókból áll.

A borús idő ellenére, a vállalkozó kedvű gyereksereg tetszésnyilvánításukként, zárás után is  telecsicseregte a kertünket.

Jól eső érzés volt ez, egy ilyen fiatal közösségtől. Ilyenkor érezzük igazán, hogy érdemes folytatni a munkát, hisz a jövő generációja is nyitott a természeti szépségek iránt.

2017. május 09.

Helschtáb Klára

Fotók: Babayné Boronkai Erzsébet
          kertvezető

A gyermekeket kísérő tanárnő gyorsan reagált a feltett anyagunkra, melyet ezúton köszönünk:

"Kedves Erzsébet! 

Köszönjük a képeket és a délutánt, a gyerekek nagyon élvezték! 

Nagyon szép hetet, 

Réka

Get Outlook for iOS"

 

 

  

 

Gyógyító természet

A nagyfiúk napja

Kerek Világ Alapítványunkba különböző fokban sérült gyermekek járnak. Több éve zajlik már nálunk az úgy nevezett „NAGYFIÚK NAPJA” program.

Ilyenkor iskola után bemegyünk a városba valamilyen rendezvényre, múzeumba, interaktív eseményre, stb. Utána együtt bevásárolunk, főzünk, játszunk, és kint alszunk az alapítványnál. Ez az élményszerzésen túl, az önállóságra nevelés szempontjából is fontos alkalom. A szülőknek pedig egy szabad estét jelent.

2017 áprilisában, a PTE Botanikus kertjébe látogathattunk el, aminek lehetőségét ezúton is köszönjük. A fiatalok nagy örömmel jártak a csodaszép virágok között, a soha nem látott szépségeket csodálva. Újra gazdagabbak lettek; lettünk valamivel!

Kőszegi Melinda
gyógypedagógus

   

 

 

Tavaszi virágvásár Pécs belvárosában

Korábbi sikeres rendezvények eredményeként – immáron 3. éve - április 21-én, pénteken, 10 és 17 óra között Pécsett, a Kossuth téren ismét megrendezésre kerül a TAVASZI VIRÁGVÁSÁR.  

Kedvező árakon lehet örökzöldeket, mediterrán különlegességeket, évelő- és szezonnövényeket vásárolni.

 

Páva Zsolt polgármester úrnak és városunk főkertészének, Nagy Ervinnek kezdeményezésére, 700 négyzetméteren, több standdal várja az érdeklődőket a városüzemeltető társaság.

A PTE BOTANIKUS KERTJE ez évben is külön standra hívja azokat, akik szoba növényeket, pozsgásokat, kerti örökzöldeket vásárolnának kedvező áron.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

 

Babayné Boronkai Erzsébet

kert vezető

650. Jubileum Növények

Kedves Munkatársunk!

Egyetemünk 2017-ben ünnepli az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját. A jubileum alkalmából a PTE Botanikus Kertje virágmagokat adományoz egyetemünk minden munkatársa számára. A virágmagok ültetéséről, gondozásáról az alábbiakban olvashat.

650. Jubileum Növények

Kellemes időtöltést kívánunk a növények gondozása során!

Üdvözlettel:

Babayné Boronkai Erzsébet
kertvezető

 

Virágba borult a Botanikus kert

A PTE Botanikus Kertjében sok különleges növény virágzik a napokban. Aki ellátogat az üvegházakhoz, többféle ausztrál kefevirágot, pattogatott kukorica-cserjét, citrus-féléket, orchideákat, kaktuszokat és még sokféle csodálatosan virágzó mediterrán és trópusi növényt láthat. A parkban pedig nyílnak a kiültetett kamélia-cserjék, mely kuriózum, hogy a szabadban telel nálunk át, ezen kívül egyre több különleges évelő, cserje és fa bontogatja szirmait .

 

A park munkanapokon és szombaton sötétedésig van nyitva (kivéve az ünnepek alatt), az üvegházak pedig hétfőtől csütörtökig 6.30-15 óráig, pénteken 13 óráig van nyitva. Előzetes egyeztetés alapján ettől eltérő időpontban is tudunk látogatókat fogadni.

Mindenkit szeretettel várunk!

Babayné Boronkai Erzsébet
kertvezető

Fotók: Babayné Boronkai Erzsébet

      

Camellia japonica mrs

 

 

Citrus meyer

 

 

Senna artemisoides

 

 

Laeliocattleya chan hsiu jewel san mei

 

 

Callistemon citrinus red cluster

 

 

 

 

 

Tavaszodik

A PTE Botanikus Kertjében a tavasz előjeleként kibújt a téltemető. Ez a kis sárga virágú, gallérral rendelkező apró gumós virág a talaj melegedésével szinte a semmiből tűnik elő, s pár nap alatt csodálatos szőnyeget varázsol a kertbe.

Virágzása - időjárástól függően – február, márciusban jellemző. Védett növény. Kertünkben a komposzttal annyira elterjedt, hogy már közel 300 m2-en megtalálható.

Aki jó időben bejárja a parkot, több helyen is megcsodálhatja e növényt.

Az üvegházakban több érdekesség virágzik. Többek között az akáciák és különböző orchideák, mint pl. a csónak orchidea több változata, az illatos virágú Dendrobium, a kékeslila virágú Vanda. Nyiladoznak már a fehérvirágú kamélia-cserjék, a különleges virágú papagájvirág, az illatos mediterrán jázmin és sok más ritkaság.

A park hétfőtől péntekig világosban, az üvegházak pedig hétfőtől csütörtökig 7-15 óráig, pénteken 7-13 óráig látogathatók. Előzetes egyeztetéssel ettől eltérő időpontban is tudunk látogatókat fogadni.

 

Acacia dealbata Gaulois Astier    

Acacia dealbata Gaulois Astier

 

Acacia longifolia

Acacia longifolia

 

Vanda Anna virag

Vanda Anna virag

 

Cymbidium mini

Cymbidium mini

 

Dendrobium

Dendrobium

Camellia japonica jurys yellow

Camellia japonica jurys yellow

 

          

INVITÁLÓ

 

Facebookon is körbejárt felhívásunk. Tegnap egy dombóri házaspár látogatott meg minket, s küldte az alábbi levelet, fotó mellékletekkel, melyek kedvcsnálóként megosztunk Önökkel.

Mi ilyennek láttuk.... 

Csodálatos élményt nyújtott számunkra a KERT megtekintése. Az üvegházakban lévő ritkaságok: a citrusok, a rovarevő növények, az orchideák elbűvöltek. A kaktuszházban sok meglepetésben volt részünk. Olyan fajtákat láttunk, amiről még sohasem hallottunk /pl.: kavics kaktusz.../

Nem bántuk meg, hogy ezzel az élménnyel köszöntöttük december első napját. Tavasszal visszatérünk! 

Köszönjük:

Mókos Ági&Dr Horváth Sándor

Dombóvár

Ősz a Botanikus Kertben

M E G H Í V Ó

 

Október 31-én, hétfőn, tehát a munkaszüneti napon is szeretettel várjuk 10 - 16 óra között azokat a látogatókat, akik szeretnék megtekinteni a kert és az üvegház gazdag növényvilágát.

A parkban gyönyörűn színeződő lombos növények, ősszel virágzó évelők, különleges termések láthatók. Az üvegházakban pedig érnek már a citrus-félék, terem a kakaófa, a kávé, guava, sok a virágos növény: broméliák, orchideák, rovaremésztők, trópusi és mediterrán dísznövények.

Még a szabadban találhatók többek között a virágzó ausztrál kefevirágok, leánderek, murvafürtök, mirtusz-félék és még sok mediterrán növény. Ezen kívül az epifiton-házban még megtekinthetők a PTE Művészeti Kar hallgatóinak növények közé elrejtett szobrai.

Beléőjegy a helszínen váltható. 

 

Kép: Mánfai György fotóművész

Kép: Mánfai György fotóművész

Kinyíltak a ciklámen félék

Kinyíltak a ciklámen félék a PTE Botanikus Kert, Kaktuszház melletti területén.

 

 Cyclamen purpurascens

 

Az erdei ciklámen hazánkban is őshonos, az Alpokalja erdeiben fordul elő, fokozottan védett növény. Az erdeivel együtt, a borostyánlevelű és a kereklevelű ciklámen is most. Ezek az félárnyéki növények a nemzetközi magcsere során kerültek a gyűjteménybe. Bár általában mészkerülő növények, megfelelő talajkeverékben és nyirkos földben jól nevelhetők.

Aki most a Botanikus Kertbe látogat, tanúja lehet még a lótusz utolsó virágzásának, és számos dézsás növény virágzásának, így a selyemmirtuszok, a sétányrózsák, gyömbérfélék, enciánfa, kefevirág, a különleges virágú dögvirág-félék, a mimózafa és még sok érdekességnek.

 

SOK SZERETETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT, A PTE BOTANIKUS KERTBE!

Cím: 7624 Pécs, Ifjúság u. 6. (bejárat: Pacsirta u. felől)

Nyitva tartás: H-CS: 7-15 óráig, P: 7-13 óráig

 

Fotó: Babayné Boronkai Erzsébet

A kék bolygón landoltunk

Az MTVA M1 Kék bolygó c.   magazinműsora ökológiai sikertörténetekkel, környezet és természetvédelemmel, a fenntartható fejlődés kihívásaival 

valamint, az energiagazdálkodás aktuális kérdéseivel foglalkozik. Főszerkesztőjük felkérésére mondtunk igen és vártuk a stábot, hogy bemutathassuk a PTE BOTANIKIUS Kertje miként fejleszt a környezetvédelemre fókuszálva. Innovatív és hagyományőrző tevékenységeinkről egyaránt beszámolt vezetőnk Babayné Boronkai Erzsébet. A 9:47.perctől hallgassa és tekintse meg Ön is, miként tehetünk mi is, zöld környezetünk hasznára. A rövid filmből reméljük, minél többen ötletet merítenek, hogy saját kertjükben alkalmazzák némely jól bevált technológiánkat. 

http://www.mediaklikk.hu/video/kek-bolygo-2016-08-22-i-adas-2/ 

Virágzik az Indiai Lótusz

Botanikuskert PTE Pécs

Fotó: Babayné Boronkai Erzsébet

 

A PTE Botanikus Kertjében, idén másodszor  virágzik a Dél-, és Délkelet-Ázsiában honos csodálatos virágú indiai lótusz. Ez a vízinövény a keleti kultúrák kedvelt növénye, a buddhizmus szimbóluma. A tisztaság, a felvilágosodás, a megújulás és újjászületés jelképeként tisztelik szerte a világon. A növénynek minden része hasznosítható: gyöktörzse, levele és szirma ehető, az öntözőkanna rózsájára emlékeztető termése száraz kötészetben kedvelt díszítőelem. Magjai akár 1000 évig is csíraképesek maradnak.

Aki szeretné megtekinteni, az hétfőtől csütörtökig 7-15 óráig, pénteken 7-13 óráig megteheti, vagy előre egyeztetve a kollégákkal vasárnap kivételével más időpontban is.

JEGYEK A HELYSZÍNEN KAPHATÓK.

SOK SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT!

Walkür a kertünkben

Egy ismeretlen fiatal hang jelentkezett telefonon, hogy ő, mint volt pécsi, a Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója, zenésztársaival szeretne a PTE BOTANIKUS KERTJÉBEN fellépni. Baselből érkeznének, ahol elvégezték a Zeneművészeti Főiskolát. Mind a négy lány kürtön játszik, de mindegyikük más-más ország szülötte. Van köztük ausztrál, japán, svájci, s a megnyerő modorú telefonáló, aki magyar. Buzánszky Mirának hívják, aki elhatározta, hogy megmutatja zenésztársainak szülőhazáját, s a pécsi egyetemi kertben fognak „örömzenélni”.

 

A Botanikus Kert vezetője, Babayné Boronkai Erzsébet azonnal patrónusuk lett, hisz nemcsak élete munkájának helyszínére csalogathat új célközönséget, de ő maga is sokáig zenélt, sőt a kertészeti egyetem elvégzését követően néhány évig konzervatóriumba is járt.

 

Egy hetünk volt a szervezésre. Még mi a helyszín tereprendezésével, komfortossá tételével, illetve a marketing munkával foglalkoztunk, ők útra keltek.

 

Mira elvitte barátnőit egy igazi csajos programra, a Balatonra. A vízi és esti programok mellett, Fonyódon fel is léptek. A családi nyaraló, a szülői szeretet minden előnyét élvezték. Ezért mire ideértek, koplalásra adták fejüket…    

 

A nagy meleg, a nyári szabadságok, illetve a rövid reklámozási idő ellenére, 50 –en jöttek el. Egy 90 éves bácsi – elsőként! – bottal érkezett és küzdött meg a hosszú meredek úttal, mely a rendezvény helyszínére vezette. Bozsik László, volt pécsi újságíró édesapjáról van szó, aki nem ágált sem a meleg, sem a fárasztó út miatt. De jöttek családok kis gyerekekkel, pokróccal. A csöppségek jó része kalandtúra szerűen futotta körbe a területet. Mindig találtak valami újat. Az idősebb vendégeink között akadt olyan is, aki régi emlékeket talált. Ő ide járt – édesapámmal együtt - a Pius Gimnáziumba. A szünetben nejének és a körülötte állóknak büszkén mutatta a kertet határoló több mint 100 éves kőfalat, melyen néha át is másztak.  

 

Walkür a kertünkben Botanikuskert Pécs

 

 

Természetesen itt voltak Mira pécsi barátai, volt iskola és munkatársai is. No meg a helyi médiák jeles képviselői.

 

Több állandó kiállítónk is érkezett, illetve jöttek kollégák az egyetemről is. Utóbbiak elsősorban a PTE honlapján olvastak a Kürt Kvartett fellépéséről.

 Walkür a kertünkben Botanikuskert Pécs

 

Amint összegyűlt a hallgatóság, az árnyat adó, meleget enyhítő fák alatt Mozart Varázsfuvola nyitányával el is kezdődött a műsor. Nyugalom és csend szállt a kertre, a jelenlévőkre. Ilyen hangulatban telt el az egy órás zenei varázslat, melynek végén állva, vastapssal hálálta meg a közönség a lányok színvonalas előadását.

 Walkür a kertünkben Botanikuskert Pécs

 

A Botanikus Kert köszöni minden támogatatójának, vendégének, hogy segítette a program létrejöttét, illetve megtisztelt minket jelenlétével. Bíztatjuk az egyetem munkatársait, hogy a jövőben megrendezésre kerülő programjainkra is ugyanilyen lelkesedéssel jöjjenek.

 

MINDENKIT VÁRUNK SZERETETTEL!

 

Pécs, 2016. augusztus 9.

 

Helschtáb Klára

Csipiszkék a kertünkben

A Pécsi Kulturális Központ szervezésében ebben a hónapban, a Csipiszke túra különleges helyszíne a PTE Botanikus Kertje volt. A  4-8 éves gyerekeknek, illetve családoknak szóló  programot a Kulturális Központ szervezője, Nemes Krisztina „Főcsipisz”vezette. A nagyszámú közönséget két napig vezető és kiszolgáló  kollégáimat kiválóan helyettesítő Főcsipisz, szakszerűen mesélt kicsiny és felnőtt túratársainak a növényvilág rejtelmeiről, a nálunk látható szépségekről.  

 

        

 

A program során játékos feladatokkal szereztek új ismereteket a gyerekek. Ezek közül a legegyedibb és leglátványosabb a maguk alkotta virágzó cseresznyefa volt (ld. fotók). Itteni programjuk zárásaként - a szervezésünkben megrendezésre került kézműves foglalkozáson - száraz magokból és termésekből ragasztott képeket készítettek.  A felnőttek ez idő alatt, örömmel válogattak a kiállítóink által árusított fűszernövényekből. Jó érzés volt látni, hogy néhány anyuka ablakában – valószínűleg már a délután folyamán – ott voltak a nálunk vásárolt orchideák is.

 

Júniusban a Csipiszke túrázók, a 60 éves Uránvárosban tesznek sétát, végül a Kresz-parkban kerékpárra pattannak. Ígéretük szerint induláskor a Pécsi Kulturális Központ (7633 Pécs, Veress Endre u. 6. www.pecsikult.hu) előtt ismét összeállnak, hogy megelevenítsék a nálunk alkotott virágzó cseresznyefát. (+ fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153471815286260.1073741923.21455296259&type=3 (fotókat készítette: Földvári Zoltán /Csipiszke Túrázó/)

 

 

Helschtáb Klára