Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

Eseménynaptár

2018. szeptember 17.

A MABOSZ Kertvezetők Tanácsa volt a vendégünk

Vendégül láttuk a MABOSZ Kertvezetők Tanácsának tagjait

 

Szeptember első felében, a "PTE Zöld Egyetem" program keretén belül, otthont adtunk a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) Kertvezetők Tanácsa kihelyezett ülésének.

Az évente legalább kétszer megrendezésre kerülő szakmai fórumon két napra látta vendégül a PTE Botanikus kertje a MABOSZ 50 tagintézményének megjelent vezetőit.

 

A tanácskozáson a PTE Zöld Egyetem Programot Radvánszky Bertalan, a Sugárvédelmi Szolgálat vezetője mutatta be, majd Radvánszky Antal, a MABOSZ elnökségi tagja tartott beszámolót a 2018. májusában, Lisszabonban megrendezett EuroGard VIII. nemzetközi botanikus kerti kongresszusról. 

Jelentős siker, hogy a 2021-es EuroGard IX. kongresszus megrendezésének jogát, amely az ELTE Füvészkert 250 éves fennállásához kötődően kerül megrendezésre, az ELTE Füvészkert és a MABOSZ közösen nyerte el. Mindebben kiemelkedő szerepet játszott, hogy a MABOSZ 2017. őszén nagy sikerrel rendezte meg a Közép- és Kelet Európai Botanikus Kertek III. Konferenciáját (EastCentGard III.) Budapesten, illetve állandó képviseletet biztosít a hazai gyűjteményes kertek számára az Európai Botanikus Kerti Konzorciumban (EBGC).

Ezt követően a jelenlévők megvitatták az elhangzottakat, illetve a leendő rendezvényhez kapcsolódó ötleteket vetettek fel. A megbeszélést Zsigmond Vince, a MABOSZ főtitkára vezette, aki az éves programok bemutatásán túl saját javaslatait és tapasztalatait is megosztotta a többiekkel, illetve hangsúlyozta az előkészületek fontosságát a kongresszus sikere szempontjából.

Végül pedig vendégünk, dr. Szász Sándor mutatta be a Magyarországi Íriszkedvelők Egyesületét. Míg korábban a MABOSZ-tag Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve a Varga Márton szakiskola, újabban a PTE Botanikus Kert nyújt számukra szakmai segítséget és kiállítási lehetőséget, ezáltal is elősegítve az íriszek jobb pozicionálását a hazai kertkultúrában.  

A kertvezetők tanácskozása ez alkalommal nemcsak előadásokból állt, hanem szakmai kirándulásokat is szervezett számukra a PTE Botanikus Kert vezetője, Babayné Boronkai Erzsébet. Természetesen először az egyetemi kertet járták végig a meghívottak. Érdekes volt látni, mennyiben különbözik a látásmódjuk egy átlagos látogatóétól. A szakemberek természetesen sokkal érzékenyebben reagáltak a különlegességekre, vették észre az egyéni megoldásokat.

Baranyai kirándulásuk a pécsi és a környékbeli gyűjteményes kertekbe vezetett. Így megtekinthették a sellyei Draskovich-kastélyparkot, Berghauer Tibor pécsbányatelepi valamint Huber Kálmán dendrológiai magángyűjteményét, s a legkitartóbbak a Püspökszentlászlói Arborétumot is.

 

Az egyetem maximális támogatásán túl külön köszönjük a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének támogatását. Olyan csemegeszőlőket hoztak a rendezvényre, melyek amellett, hogy finomak voltak és desszertként szolgáltak, dekorációként is megállták a helyüket, hisz 1-1 fürt önmagában is elfoglalt egy nagy tálat. Ilyent bizony nem mindenhol látni! Köszönet még a PTE TTK Biológia Intézetnek, akik helyet adtak a Herbárium teremben az eszmecserének, és a technikai hátteret is biztosították.

 

Reméljük, a MABOSZ keretein belül vagy más  szervezésben, de hasonló szakmai összejöveteleket a jövőben is szervezhetünk – az ország különböző részeiben működő kollégáinkkal karöltve – itt az egyetemen.

 

A PTE Marketing Osztály UNVERSITAS TV által készített rövid filmet kérem, tekintse meg Ön is https://youtu.be/GeBiP37HGWM

Fotók: 

Magyar Lajos Budai Arborétum tanszéki mérnök

Tihanyi György a Kós Károly Művészeti Szakképző Iskola Diószegi Sámuel Botanikus Kertjének Alapítója

Tih