Eseménynaptár

2020. augusztus 12.

Sosem látott vendégeink

Örömmel láttuk vendégül a Pécs Megyei Jogú Város Integrált Szociális Intézményének néhány lakóját. Berkiné Kovács Olga intézmény vezető felvetését követően számunkra természetes volt, hogy kidolgozzunk egy útitervet, melyet a gyógyászati segédeszközökkel is közlekedő idősek probléma nélkül be tudnak járni. Az intézmény lakóinak kevés lehetősége adatik a kimozdulásra ezért is volt hatalmas élmény ez a kirándulás a gyönyörű növények mellett.

A Tüzér utcai Szociális Otthonból érkező 6, illetve a Zipernowsky Idősek Otthonából érkező 7 gondozott 2 kisbusszal és 6 kísérővel érkezett.

Voltak, akik elmondták, hogy már több évtizede szerettek volna eljutni hozzánk, de olyan is akadt, aki precízen felidézte azt, amit a lányától hallott az itt látottakról.

Vendégeinket egy árnyékos helyen ültettük le, majd ismertettük a kertünk történetét és az egzotikus látnivalók térbeli elhelyezkedését. Ezt követően kísérőik segítségével bejárták az előre megtervezett útvonalat, melyet Szamoskövi Zsolt meg is örökített.    

Az idős embereknek hatalmas élmény volt – főleg a vírus miatti bezárást követően – kimozdulni megszokott „otthonukból”, felfedezni egy új környezetet, újra látni a már elfeledett növényrengeteget, színkavalkádot.

Ittlétük után még felhívtam az intézményvezetőt, aki elmondta: a gondozottak örömmel meséltek az ágyban fekvő szobatársaiknak az itt szerzett élményeikről, majd ebéd után mély álomba szenderültek.

Reméljük, társadalmi szerepvállalásunkkal nemcsak megszépítettük egy napjukat, de hosszú távon lehetőség nyílik e célcsoport számára is, hogy a napi rutint, egyhangúságot máskor is megtörjék egy ilyen kiruccanással.

Jó tudni, látni, hogy a városi kezelésben lévő idősek otthona így figyel gondozottjaira. Van mentálhigiénés szakemberük és olyan gondozóik, akik napi rutin mellett az idős emberek lelkével is foglalkoznak. Egy-egy ilyen program a szürke hétköznapi életükből szakítja ki őket, hogy friss élményekkel gazdagodva élhessék tovább mindennapjaikat. 

 

Az idősek, a róluk készült képeken - a személyiségi jogok szem előtt tartása végett - olykor hátulról, máskor kitakart arccal láthatók, de szemtanúként igazolom: mindenki végig nyitott és derűs hangulatban volt.

 

Helschtáb Klára Beáta