Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

Aktuálisan nyíló júniusi növényeink

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Mediterrán város Pécs? Igen! Ezt tudják az itt élők, láthatják az ide látogatók úgy a közterületeken, mind a pl. az egyre rendezettebb Pécsi Köztemetőben. Utóbbiban és a belvárosi két nagy terére kihelyezett gyönyörű és szakszerűen kezelt leánderek magukért beszélnek. De mit láthatnak az érdeklődők nálunk, a PTE Botanikus Kertjében?

Olyan csodálatos virágzó, illatozó növényeket, melyek a tőlünk D-re fekvő, évszázadok óta mediterrán vidékként számon tartott területek jellegzetes látványelemei. 

Ilyen pl.:

- A Hibiszkuszt, először Jean Robin hozta Ázsiából Európa. Természetesen ő maga ültette el a párizsi királyi fűvészkertben. Mára már hazánkban is egyre több helyen, akár kerítésként is telepítik. Kevesen tudják, hogy pl. a virága ehető, sőt teaként iható is.

- A Múrvafűrt, másnéven Bougainvillea a legjobb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon a mediterrán növények otthon érzik magukat. Érdekes módon e növény is kapcsolódik a franciákhoz, hisz nevét Louis Antoine de Bougainvillea tengernagyról kapta.

- A Fukszia (Fukchsia) Európában kb. 2-300 éve honosodott meg. A Krisztus vércseppjeként is ismert növény egy német orvos-botanikusról, Leonard Fuchsról kapta a nevét. A többek között  Dél-Amerikában, Új-Zélandon őshonos növény - a Múrvafűrthöz hasonlóan - nem szereti a nedvességet (locsolás, eső).

- Az elsősorban Mexikóban őshonos Russelia, más néven Petárdavirág már nálunk is közkedvelt. Egyre többen keresik, veszik, hogy otthonaik kertjét e folyamatosan virágzó növénnyel tegyék még látványosabbá.

- A lila színben pompázó Jacaranda mimosifolia, azaz a mimózalevelű zsakaranda, amely igaz, elsősorban a szubtrópusi  Dél -Amerika országaiban pompázik, immáron nálunk is megmarad. Az akár gesztenyefa méretűre is megnövő pompás növényt előszeretettel ültetik utak két oldalára.  Így nemcsak csodálatos látványt, de árnyat is ad az arra járóknak.

Tekintse meg galériánk képeit, majd nálunk élőben is megnézheti, akár meg is vásárolhatja azt a növényt, amely a legjobban tetszett! 

No persze az ilyen meleg időben mindenhol jól jön egy kis hidegzuhany! Én is adok. Valóban jól elvannak itt ezek a növények, de télen be kell vinni az üvegházainkba. Ott vészelik csak át a hideg időt. Tehát csak az vásároljon ilyen növényeket, akinél van otthon üvegház, de legalább egy filagória.

Helschtáb Klára 

Fotók: Babayné Boronkai Erzsébet

 

Galéria: