Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

Augusztusban is elbűvölnek

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Augusztusban is elbűvölnek

a PTE Botanikus kert különleges és látványos növényei, melyek most virágoznak. Hogy milyen csodálatos pompával várja Önt a kert flórája? Kérem, ízelítőként tekintse meg képgalériánkat, s növényeink rövid bemutatását!

Egzotikus növényeink közül legújabb ritkaságunk a Lagerstroemia, alias Kínai selyemmirtusz vagy kínai selyemvirágfa. Pécs mediterrán jellegébe kiválóan illő lombhullató cserje vagy kistermetű virágzó fa valamelyest az orgonához hasonlítható. Bugás virágáért ültetik, melyek júniustól több, mint 100 napon át folyamatosan virágoznak. Ezek színe a fehértől a piroson át, egészen a liláig megtalálható.

Az Avatár című filmen látható, a mécseseket helyettesítő, világító kis virágokra emlékeztet a Fuxia, azaz Krisztus vércseppje. Ezt a dísznövényt először 200 éve hozták Európába, elsősorban Közép-, Dél-Amerikából, Tahitiról, Új-Zélandról. Hálás növény, hisz április végétől, októberig virágzik.

Évelő növényeink közül most kettőt mutatunk be:

A Creatostigma plumbaglinoides más néven Tarackoló kékgyökér Nyugat Kínából származó, lombhullató évelő növény. Ez a dísznövény talajtakarásra vagy kék színű virágai miatt sziklakert díszítésére alkalmas. Virágzása augusztustól egészen októberig tart.

A Hibiscust moscheutos vagy mocsári mályvacserje újra a kerteki, erkélyek trendi növénye. Óriási színes virágaival oda vonz minden tekintet.  Könnyen, tőosztással szaporítható, gyorsan bokrosodik, max. 1-1,5 méterre megnőhet. A világon mindenütt a feltűnő virágai miatt dísznövénykét termesztik. A folyamatos locsolást meghálálja, de a fagyokat nem viseli. ezért télen 10-12 fokos hőmérsékletű helyre kell áthelyezni. 

MINDEN LÁTOGATÓT SZERETETTEL VÁRUNK!

Helschtáb Klára

Fotók: Babayné Boronkai Erzsébet

Galéria: