Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

Betekintés a Faiskolánkba

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Helyettes kertvezetőnk, Pap László amellett, hogy az egész Botanikus Kertet szemmel tartja  - munkánkat Babayné Boronkai Erzsébet távollétében ő irányítja - elsősorban a Faiskola felett diszponál. Ez az ő igazi felségterülete, ahol szemmel láthatóan jól érzi magát az általa nevelt facsemeték, cserjék, egyéb növények világában. Az ő keze munkája alatt, nőnek fel, válnak nagykorúvá a fásszárúak, hogy értékesíthessük, kiültethessük őket.

A mi 26 éves kertészmérnökünk, a  budapesti Szent István Egyetem Kertészettudományi Karán végzett, majd idén kiváló eredménnyel a mesterfokozatot (MSc) is megszerezte. Amellett, hogy vidéki otthonuk zöldövezetében a növények szeretete, gyerekkorban elkezdett ápolása számára természetes, szereti a racionális munkát, az értelmes újításokat, a feladatok sokrétűségét.

A Fenyvesünk fölötti territóriumában fóliaháza is van, ahol az érzékenyebb növények átteleltetését végzi. A többi területen csoportosítva találhatjuk a különböző fajú és korú fákat, cserjéket, melyek számát magvetés, oltás, dugványozás eredményeként tud növelni.

Hobbi kísérletekkel is foglalkozik, amik a szaporításhoz kapcsolódnak. Mint fentebb említettem, a racionalitás híve, így az abszolút igazságot sem mindig fogadja el. Ennek eredménye, hogy míg a szakirodalom pl. a füge szaporítását bizonyos időszakokhoz köti, addig ő bizonyítottan egész éven át tud fügét szaporítani. Ugyan erre a végeredményre vezettek az illatcserjékkel (Osmanthus) végzett kísérletei is, hisz a szakirodalom csak a nyarat nevezi meg alkalmas időszaknak…

Kérdésemre elmondta, hogy a szülőkkel, oktatókkal ellentétben, neki bizony vannak kedvencei a Faiskolában. Egyik ilyen a hosszan tartó virágzása és – téli időszakot kivéve – egyszerű gondozása miatt a Selyemmirtusz, másik pedig a füge, mert finom és az apró magvai miatt egészséges is.

Pap László első munkahelye a PTE Botanikus Kert, melynek a fentiek alapján igen sokat köszönhet. Reméljük, sokáig köztünk lesz, hisz most bizonyította először, hogy nem egy bezárkózó szakember, hanem rátermett vezető is, akinek a figyelme - a növényeken túl - kiterjed pl. a látogatókat és a szakmaiságot egyaránt szolgáló karbantartó munkákra is. Sőt, megtapasztaltuk: ennek a fiatalembernek humora is van!

Helschtáb Klára

Fotók: Pap László okleveles kertészmérnök

Galéria: