Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

Egy állandó látogatónk szemével

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az én botanikus kertem

 

Néhány éve láttam egy különleges virágfotót az egyik közösségi oldalon. Rákérdeztem a fotósra, hol készült a kép? A botanikus kertben - jött a válasz.

Botanikus kert, Pécsett? Szégyenszemre nem tudtam, hol van. Térkép, némi keresgélés után rátaláltam. Akkor, az a virág ugyan nem lett meg, de egyre többször látogattam fel a hegyoldalba. 

A nyugodt, csendes, harmonikus környezet fogott meg először, aztán fokozatosan kitárultak a kert csodái. A ritka fák, bokrok, cserjék minden évszakban más-más arcukat mutatták.

A virágok talán tavasszal a legcsodálatosabbak, az üvegházak alatti sziklakertben. 

De káprázatos az üvegházak növény gyűjteménye, különösen a kaktuszok, virágzás idején. Az ember csak kapkodja a fejét - és a fényképezőgépét - a forma és színkavalkád láttán. 

Érdemes felkeresni a kertet a virágkiállítások idején is, amikor rengeteg különleges növényben lehet gyönyörködni a hétköznapiak mellett, és nem utolsó sorban vásárolni. Növényeket egyébként a botanikus kert állományából is lehet vásárolni, állandó jelleggel. 

Ha valaki ritka szépségeket szeretne látni, fárasztó bolyongások  és keresgélések nélkül, jó szívvel ajánlom, keresse fel az egyetem botanikus kertjét, s ne csak egy alkalommal!

Décsi Erzsébet

Fotók: Décsi Erzsébet

 

Galéria: