Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

Kalandtúra

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Babayné Boronkai Erzsébet kertvezető irányításával kollégáink nagyon  érdekes programokkal készültek úgy az osztályokkal, mind a családokkal érkező gyerekek részére. Pap László kertészmérnök az "Egzotikus növények bemutatását" 1 órás sétával, valamint érdekes szakmai útmutatókkal spékelte meg. Olyanokkal, amiket tankönyvekben nem olvashatnak, órákon nem tanulhatnak a diákok, hisz ezen növények országunkban is csak bemutató jelleggel vannak jelen. Legjobban a mimóza kápráztatta el a lurkókat. Percekig játszottak a számukra ismertlen bokorral, mely egy idő után legalább olyan túlmozgásos lett, mint ők. 

Linzembold Csongor geográfusunk, kertészünk által kínált programnak már a címe - Lápvidékek ragadozó növényei - is minden korosztályt vonzott. Szülőknek, gyerekeknek egyaránt élmény volt élőben látni a számukra eddig ismeretlen rovaremésztőket. Egyben új fajták is bemutatásra kerültek, mint a harmatfű (drosa), a rence  (utricularia), a hízóka (pinguiculata), vagy a kancsóka (nepentes) illetve a kürtvirág (sarracenia).  

Rendezvényünkre Märcz Éva koordinálta a segítő tanárszakos hallgatókat és a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Általános Iskolájának diákjait. Az igen aktív és felkészült leendő pedagógusok hatan jöttek el, míg délelőtt a gyakorlósok teljes alsó tagozattal képviseltették magukat. Délután csatlakozott a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola két osztálya. Éva volt olyan ügyes, hogy a TÁSI egyik alsó tagozatos osztályát is hozzánk elcsábította.

Évával folytatott beszélgetés során kiderült: a gyerekek nagyon örültek, hogy a jó időben végre kiszabadulhattak az osztálytermekből. Futkoshattak a friss levegőn és játékos feladatok alapján ismerkedhettek a növényekkel. Az utóbbival járó kutatómunka, majd a manuális feladatok (hajtogatás, ragasztás, stb.)  tették még izgalmasabbá, kalandossá ittlétüket. 

Művészet a természetben. Lenyűgöző volt, ahogy egy baráti társaság fent, a fenyves hűs árnya alatt "A botanika hangja avagy a gyöngyvirágtól a muzsikáig" címmel koncertet adott. Az alkalmi együttes a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium zeneszakos diákjaiból, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyik hallgatójából állt. Utólag nehéz eldönteni: vajon a fiatal muzsikusok, vagy az előttük, s utánuk éneklő madarak koncertje nyűgözött-e le jobban? Mindkettő varázslatos volt. Főleg ilyen miliőben!  

Dr. Henn Tamás biológus, a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény munkatársa "Legendás növények - növényes legendák" című előadása stabilan tartotta a lépést a többi izgalmas programmal. Visszarepítette a résztvevőket egészen az ókorig. Hallhattunk pl. a leanderek mérgező hatásáról - egy napóleoni korból felidézett vesztes csata kapcsán – vagy a kávécserjék  évezredekkel ezelőtti használatáról, kultúrájáról. 

 - Kik laknak a komposztban? - kérdeztem vissza rendezvényük címével Lettner Gabriellának, az Ökováros –   Ökorégió Alapítvány munkatársának.

- A gyerekek a komposztban lakó állatokon keresztül megismerték a számunkra már hulladéknak    

  tekintett anyagok fontosságát a természetes folyamatokban. Így megtudhatták, megérthették azt is, hogy a

  komposzt nem csak állatok lakhelye, de olyan átalakulásoké is, mely során az értéktelennek tartott anyagok a

  talaj létfontosságú részévé válnak.

- Kedves Gabi! Mi az a „Rovarhotel”- amivel szintén sok érdeklődőt csábítottak hozzánk?

- Az újra hasznosításhoz és a biológiai sokféleséghez egyaránt kapcsolódott használt fém konzervdobozokból és növényi hulladékokból készítettek a gyerekek un. „Rovarhoteleket”.

  Gondolatban végig jártuk a városi   helyeket, melyekben egyre kevésbé vannak alkalmas lakhelyek a lepkék, méhek, darazsak, ászkák számára. Kipróbálva magukat egy egyszerű „Rovarhotel” elkészítésében: a gyerekek szorgalmasan fűrészeltek, kalapáltak, fúrtak, festettek.  

Filep Rita egyetemi tanársegéd, a PTE GYTK Farmakognóziai Intézet munkatársa „ Gyógynövények a mindennapokban” címmel invitálta az érdeklődőket kétnapos rendezvényünkre.

- Kedves Rita! Mondanál néhány gondolatot olvasóinknak? Mivel tetted vonzóvá e témát az iránt érdeklődők   számára?

- A „Gyógynövények a mindennapokban” program során a résztvevők megismerkedhettek a környezetünkben gyakran – legtöbbször fűszerként – alkalmazott gyógynövényekkel. A

  résztvevőknek lehetőségük nyílt  nyugtató teakeverék készítésére, különböző gyógynövénytea kóstolására, továbbá a témakörhöz tartozó ismeretük felmérése érdekében rejtvényt

  fejthettek. Fő célunk az volt, hogy megismertessük kicsikkel és nagyokkal a környezetükben előforduló gyógynövényeket és a növényekben rejlő lehetőségeket.

 A mozgás igazán aktívvá záróprogramunkon, a Tai chi szabadedzés során vált. Ugyanis a Pécsi Chen Stílusú Tai Ji Quan Egyesület, Egri Tibor edző vezetésével nyílt edzést tartott minden korosztály számára a fenyvesben, ahol a naplemente idején még kellemesebb volt ez az ellazító program. Kollégáim közül volt, aki még másnap is érezte az átmozgató edzés jótékony, nyugtató, ám mégis energetizáló hatását. 

Köszönjük, hogy ilyen soka voltak kíváncsiak rendezvényünkre! Remélem, hozzájárultunk a jelenlévők természet és növényszeretetének erősítéséhez, ismereteik bővítéséhez.

 

Helschtáb Klára Beáta

 

Fotók:

März Éva

Babayné Boronkai Erzsébet

Galéria: