Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

MEGHÍVÓ

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

NÉPSZERŰEK VOLTUNK

 

Kíválóan sikerült a PTE által szervezett idei KUTATÓK ÉJSZAKÁJA c. rendezvénysorozat egyik állomásán, a Botanikus Kertben. Közel félezer látogatónk volt. Elsősorban családok, helyi és vidéki iskolák osztályai látogattal el hozzánk. A tömegben voltak, akik már nem növényeket, hanem egymást keresték.

Nagy népszerűségnek örvendett az a bemutató egységünk, ahol  a gesztenye terméséből készült állat figurákat láthattak, melyet a gyerekek akár haza is vihettek. Ihlet merítve talán otthon ők is megpróbálnak hasonló kreatív játékokat készíteni. Külön köszönetet mondunk kollégánk feleségének, Tóth Józsefné, Erika óvónőnek, aki az általunk, itt a kertben összegyűjtött vadgesztenyékből a gyönyörű és látványos promóciót készítette.

A növénysimogatót és a trópusi gyümölcs bemutató, illetve kóstoló is népszerű volt. A sorban állók nemcsak ízlelték az ismeretlen terméseket. Természetesen kíváncsiak voltak azok eredeti lelőhelyére,  jótékony hatásaira is.  Látogatóink kedvence a Braziliában őshonos Édes szamóca (guáva mirtaceae) volt. A savanykás, A vitaminban és pektinben gazdag gyömölcsöt éretten, bogyó formájában fogyasztják, vagy befőzve, desszertként tálalják, esetleg zamatos zselét, frissítő gyűmölcslevet készítek belőle.

Az érdeklődök tájékoztatását elsősorban Babayné Boronkai Erzsébet kertvezető mellette kollégáink: Marián Zsuzsa - akinél sok virágot is vásároltak - Pálfai András, Linzembold Csongor kertészek segítették.

 

JÖVŐRE ISMÉT VÁRUNK MINDENKIT, AKI A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN MÉG TÖBBET SZERETNE TUDNI HAZAI ÉS EGZOTIKUS NÖVÉNYEINKRŐL!

Helschtáb Klára