Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

Mit látott egy cukrász a kiállításunkon?

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A fiatalok a kiállítást követően újra megjelentek. Ketten nagyon szép nyári ruhában, másikuk fotóapparáttal. Szóval mindenki hozta azt, ami a tudásához, alkatához itt épp kellett, majd egyből elindultak a Kaktusz Házba fotózkodni.

Egyből?! Mi dolgozók előbb körbe álltuk, s csodálattal néztük az alkotást, ami az egyik nyári ruhás leányzó kezében volt. Miután végeztek beszélgettem vele, majd megkértem, küldjön néhány képet a művéről és írjon néhány sort magáról, a szakmai jövőképéről, a hobbijáról. Olvassák csak!

"Bár ez a torta nem lett kimondottan diétás, a dietetikának köszönhetően tudja az ember, hogy mit-mivel lehet helyettesíteni egy-egy ételérzékenység/allergia esetén, a cukrász pedig tudja, hogy ez hogy fog működni a gyakorlatban egy konkrét süteménynél. Persze rengeteg kísérletezésre van szükség, hogy az embernek ne tűnjön fel, hogy az adott édesség valamitől mentes. Manapság úgy gondolom elég széles választékkal rendelkeznek az áruházak, akár gluténmentes, akár cukormentes verziókról beszélünk, de nem biztos, hogy a sütés végeredménye tényleg úgy fog alakulni, ahogy  mi azt elvárnánk.

2014-ben kezdtem el dietetikát tanulni a PTE-en, a sütés gyerekkorom óta a szenvedélyem volt. Vizsgaidőszakban is mindig sütöttem. Ez afféle "kabala" volt, minden komolyabb vizsga előtt készült egy süti, a stressz levezetésként. Aztán az egyetem utolsó évében elhatároztam, hogy elvégzek egy cukrász képzést, hogy megszerezhessek egy alap tudást, amit a későbbiek során fejleszteni tudok. 

Sokan kérdezték az egyetemi évek alatt, hogy "Mit tanulsz?", amikor azt mondtam "dietetikát, de cukrász szeretnék lenni", a többség nagy szemekkel nézett, vagy nevetett a válaszom hallatán, páran viszont belátták, hogy ez nem is olyan rossz ötlet.

A tortához az ihlet a növényvásár napján jött. Többek között a párommal látogattunk el Önökhöz. Legszívesebben megvettem volna az összes kis kaktuszcsemetét, ahogy már említettem is, nem is tudom, hogy PTE-s létemre miért nem látogattam el soha a botanikus kertbe.Talán a kaktuszház tetszett a legjobban, ebből merítettem ötletet a tortához. A tortának vaníliás piskótája volt és fehércsokoládés mascarponés krémmel volt töltve. A tetején lévő pozsgások és kaktusz vajkrémből készültek.

A sikeres államvizsga után kicsit mindkét szakmában szeretnék tapasztalatokat szerezni, aztán majd alakul valahogy! :)" - írta Blénesi Kitti 

Fellelkesedve az olvasottakon kértem, hogy a Pécs- Baranyai Hospice Alapítvány honlapjára is írjon javaslatokat, hogy az általuk kezelt betegeknek milyen édességet ajánl anélkül, hogy azok cukrot tartalmaznának. A válasza egy komoly szakmai alázatot, s már-már politikusi vénát mutatott. Úgy utasított vissza, hogy fejet hajtva beláttam, ostoba kéréssel zavartam.

Örülök, amikor ilyen érett, s felnőtt kora hajnalán már a több lábon állásra alapítja valaki a jövőjét.

 

KITTI, SOK SIKERT KÍVÁNUNK AZ ÉLETEDHEZ!

Helschtáb Klára

A tortát készítette: Blénesi Kitti a PTE dietetikus hallgatója

Fotók: Dávid Adrienn

Galéria: