650.Jubileum Növények

Nyomtatóbarát változatPDF változat

„Pécs a tudomány magvainak

                      terjesztésére különösen alkalmas.”

(Idézet a pécsi egyetem alapító okiratából,
V. Orbán pápa, 1367. szeptember 1.)

 

Kedves Munkatársunk!

Egyetemünk 2017-ben ünnepli az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját. A jubileum alkalmából a PTE Botanikus Kertje virágmagokat adományoz egyetemünk minden munkatársa számára. A virágmagok ültetéséről, gondozásáról az alábbiakban olvashat.

Kellemes időtöltést kívánunk a növények gondozása során!

Üdvözlettel:

Babayné Boronkai Erzsébet
kertvezető

  

    Benedekfű/ Nagylevelű peremizs (Inula royleana/Inula rubricaulis)

Más néven himalájai örménygyökér. A fészkesvirágzatú, ázsiai eredetű 1-1,5-méterre megnövő évelő növény. Sárga virága nyáron nyílik. Napfényigényes, szereti a tápdús talajt, vízigénye közepes. Magját helyben vethetjük márciusban.

       
     

Bíboros ördögszem (Scabiosa atropurpurea L 'Beaujolais Bonnets')

Mácsonyafélékhez tartozó évelő növény. Magassága max. 60 cm, virágai sötét ibolyaszínűek, teltek, júliustól a fagyok beköszöntéig nyílnak. Az egynyári bíboros ördögszem egész nyáron tartósan nyílik, és ellát bennünket minden színben tündöklő virágokkal. Jó méhlegelő növény.

Szereti a napos vagy félárnyékos termőhelyet, tápanyagban gazdag talajt, közepesen vízigényes

Magvetése március-áprilisban cserépbe, majd május-júniusban kipalántázva vagy áprilistól májusig helyrevetéssel.

       
     

Bugatölcsér (Penstemon digitalis)

Az útifűfélék családjába tartozó, É-Amerikából származó évelő növény. Magassága elérheti az 50 cm-t. Virága fejár, tavasz végén, nyár elején nyílik. Vonzza a rovarokat, méheket. Napfényigényes, talaj- és vízigénye közepes. Magvetés: márciusban-áprilisban cserépbe, majd május-júniusban kipalántázva, vagy, áprilistól májusig helyrevetéssel.

       
     

Díszmák, díszpipacs (Papaver orientale)

A mákfélék családjába tartozó, 80-100 cm magasra is megnövő dísznövény.  Virága piros, fekete torokkal, koranyáron nyílik. Talajra, vízre igénytelen, de meghálálja a tápdús talajt, kedveli a napot.Magról könnyen szaporodik. Már márciusban helyben lehet vetni. Később magról magától is szaporodik.

       
   

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

A zellerfélék családjába tartozó évelő növény, a mediterráneumból származik, és már az ókorban ismerték és használták. Kékeszöld színű szára 1–2 méter magasra nő, levelei fino-man szeldeltek, sárgászöld ernyősvirágzata legfeljebb 15 cm széles. Felhasználása: íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják. A magokat már márciusban elővethetjük védett helyen, a csírázási optimális hőmérséklet 18-20 º C , majd az erős egészséges palántákat május végétől már a szabadba is kiültethetjük. Vagy tavasszal szabadföldbe vessük el magokat, ha a hőmérséklet éjjel sem megy 8-9 º C alá, mert ennél hidegebb hőmérsékletnél a magok nem kezdenek csírázni. Kedveli a napos helyeket, és a laza tápdús talajt, így ültetés előtt érdemes jó alaposan felásni, és szerves trágyával feljavítani a talajt, majd elgereblyézni, ahová majd az édeskömény palántákat szeretnénk ültetni.

       
   

Európai ciprus (Cupressus sempervirens)

Kelet-mediterráneumból származó, gyorsan növő egzotikus kinézetű örökzöld fa. Akár 15-20 m-re is megnőhet. Dísznövény,  szélfogó sövényként is ültetik. A szürkésvörös kérgű fának kis, párosan átellenesen álló, háromszög alakú pikkelylevelei vannak. Illatuk gyantás, édes. A termős virágzatokból fejlődnek éretten fényes aranybarna, dió méretű tobozai. Eredeti termőhelyein széles koronájú és oszlopos változatai is nőnek, a kertészetek főleg ez utóbbi-akat kínálják. Toleráns a szegény talajokra és a legjobban napos helyen érzi jól magát. Nedves, de jó víz-elvezetésű talajt kedveli. Képes elviselni forró nyári napokat, de védeni kell az erős széltől. Mészkedvelő. Magvetés: cserépbe 10-16 oC –on.  A magvetést laza közeggel, vékonyan kell takarni. A csírázási idő 90 nap is lehet. 50 cm-es méretben már érdemes kiültetni, de 1-2 évig a tövét lombbal takarni kell.

       
    Fehér liliom (Lilium candidum)
A liliomfélék családjába tartozó, Elő-Ázsiából származó évelő. Magassága elérheti a 150 cm-t, június-júliusban nyíló illatos virágai fehér színűek. Az ókorban az ártatlanság, a tisztaság szimbólumaként a menyasszonyok koszorúit díszítet-te.  Olaja közismert afrodiziákum, az édeskés, balzsamos illatú parfümök alkotórésze. Napfényigényes, szereti a mélyen humuszos talajt, vízigénye közepes. Magvetése 18-21 oC –on cserépbe. Előtte pár napig hideg vízben kell áztatni. Csírázása akár egy évig is eltarthat. 15-20 cm-es méretben már ki lehet helyben ültetni.
       
    Füzéres díszcsorba  (Liatris spicata)
Fészkesvirágzatúak családjába tartozó, É-Amerikából származó 70-80 cm magasra növő, gyöktörzses, felálló szárú évelő. Kékeslila virágait tömött füzérekben hozza, amelyekben a virágok felülről lefelé nyílnak. Egzotikus megjelenésű. évelőágyakban, fák-cserjék előterében kisebb csoportokba ültetve különleges látványt nyújt.  Napos, félárnyékos helyre ültessük, rendszeres öntözést igényel. Március-áprilisban helyben lehet vetni. A magvetést laza közeggel, vékonyan kell takarni.
       
    Gránátalma (Punica granatum)
A mirtuszfélék családjába tartozó cserje, vagy kis fa Nyugat- és Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger térségében őshonos. Magassága maximum 5 m lehet. Akár néhány száz évig is élhet. Tavasz végén, nyár elején virágzik. A virág színe a világossárgától a narancsos vörösig terjed. Gyümölcse  kezdetben zöld, később narancssárga színű, kinézetében egy bogyóhoz hasonlít. A gyümölcs átmérője kb. 10 cm, sokmagvú, rekeszes bogyótermés. A vastag héj alatt fehér hártyákkal osztott gyümölcs rengeteg apró magot tartalmaz, a magokon különálló gyümölcshús van. A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és kvercetint) tartalmaz.  Káliumban,  C-vitaminban és kalciumban gazdag. A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta  színezőanyaga. A gránátalma és a gránátalma-lé is világszerte elterjedt élelmiszer. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyas ételek, valamint gyümölcssaláták készítése során. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények, továbbá bor és ecet is készíthető belőle. Pozitív hatása van a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású, a vérhígítók és koleszterincsökkentők hatását növeli. Ókorban a termékenység jelképe volt. Napfényigényes növény, szárazságot jól tűri, talajban nem válogat. Fiatal korában kicsit fagyérzékeny. A hideg téli széltől védett helyre kell ültetni. Magról könnyen szaporítható: tavasszal 20-30 oC-on jó vízelvezetésű közegbe kell vetni a magvetést laza közeggel, vékonyan takarni, nyirkos, sötét helyen tárolni.
       
    Havasi őszirózsa (Aster alpinus  ssp. giraldii)
Európa hegyvidékeiről származó fészkesvirágzatú,  30 cm magas, bokros növekedésű, elágazó szárú, szőnyegszerűen terjedő, nyáron és ősszel nyíló évelő. Virágai ibolyakékek színűek. ó vízelvezetésű kerti talajt igényel. Napos helyre ültessük. Legjobb, az enyhén meszes, de jó tápanyagban gazdag talaj. Évelőágyásokba, nagyobb, de intenzív gondozású sziklakertbe, ligetes kertrészekbe kitűnően mutat és sok növénnyel társítható. Magról könnyen szaporodik. Már márciusban-áprilisban helyben lehet vetni.
       
      Kecses liliom (Lilium tenuifolium)
A liliomfélék családjába tartozó, Középkelet-Ázsiából származó évelő. Magassága elérheti a 100 cm-t, illatos virágai vöröses- korall színűek. Napfényigényes, szereti a mélyen humuszos talajt, vízigénye közepes. Magvetése 18-21 oC –on cserépbe. Előtte pár napig hideg vízben kell áztatni. Csírázása akár egy évig is eltarthat. 15-20 cm-es méretben már ki lehet helyben ültetni.
       
    Kerti harangláb (Aquilegia vulgaris  'William Guinness') 
A boglárkafélék családjába tartozó 60-65 cm magas évelő. Lila-fehér virágai április-májusban nyílnak. Napos, félárnyékos helyet kedvel. Talajra, vízre nem túl igényes. Magról könnyen szaporodik, márciusban már helyben vethető.
       
    Kínai metélőhagyma (Allium tuberosum)
DK-Ázsiából származó gyógynövény. Alacsony évelő, fehér virágai nyár végén-ősszel nyílnak. Nálunk dísznövényként ültetik, de gyógyhatása legalább olyan jelentős, mint a fokhagymáé és a medvehagymáé (antibiotikus hatású, vértisztító, légutak, hörgők gyógyítója). Félárnyékban és napon egyaránt jól érzi magát, jó vízáteresztésű talajt kedveli. Magvetés: helyben vetve március-áprilisban.
    Kínai mézesfa (Euodia hupehensis)
Kínából származó gyors növekedésű, betegségekkel szemben teljesen ellenálló díszfa, 6-10 méter magasra is megnő.  Augusztusi virágzása miatt a méhészetek számára óriási jelentő-ségű lehetne. Nagy mennyiségben hozza csont fehér virágait és ráadásul azonos egyedei hét-tíz nap eltéréssel virágozhatnak. Így a virágzási idő hosszú időn keresztül tart. Jobb talajon, némi öntözés mellett 60-80 centimétert is nőhet egy évben. Fényigényes, fiatalon fagyérzékenyek, a szárazságot is rosszul viselik . A városi körülménye-ket jól tűri. Magját tavasszal egyelőre cserépbe kell vetni, laza közeggel takarni.  Első teleken lehetőleg  védjük a cserepét vagy a már kiültetett növény tövét a kemény fagytól. A második évtől 5 éves koráig évente 1,5-2 métert is nőhet.
       
      Kopasz virágszem vagy érdes napszemvirág (Heliopsis helianthoides var. scabra'Summer Nights')
Fészkesvirágzatúak családjába tartozó, É-Amerikából származó évelő növény. Magassága meghaladhatja az  1,5 métert is. 8-10 cm átmérőjű  aranysárga virágai egész nyáron , akár szeptemberig is díszítenek. Kimondottan fényigényes, de talajban nem válogat, vízigénye közepes. Vágott virágnak is mutatós. Magról könnyen szaporodik. Már márciusban helyben lehet vetni. Később magról magától is szaporodik.
       
    Krisztustövis (Paliurus spina-christi)
A bengefélék családjába tartozó fásszárú, lombhullató, kétlaki növény. Trópusi, szubtrópusi és mérsékelt éghajlaton is előfordul. Vadon körülbelül három méter magasra nő meg, dísznövényként is tartják. A hagyomány szerint tüskés ágaiból fonták Jézus fejére a töviskoronát. Levélzetét kerekded, fényes, olajzöld levelek alkotják. Tavasszal sárga virágokat, míg később, érdekes sárgászöld színű szárnyas makk, terméseket hoz. Leginkább sövénynövényként érdemes ültetni.  Jól bírja a tűző napot, ültetési helyéül világos, vagy napos helyet keressünk. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, a szerényebb adottságú, vagy átlagos talajokban is jól fejlődik. Vízigénye átlagos, tartósan száraz és meleg időben, érdemes mérsékelten öntözni. Magját cserépbe vessük, és a növénykét 25-30 cm-es korban ültessük a szabadba.
       
    Lándzsalevelű menyecskeszem (Coreopsis lanceolata)
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó 30-40 cm magas évelő növény. Levelei egyszerűek, lándzsásak szélük épp. Virágai fészek virágzatot alkotnak, sárga színűek, júniustól augusztusig virágoznak. Igénylik a napfényt, a humuszban gazdag talajt, vízigényük közepes. Magját márciusban helyben vethetjük.
       
    Leánder (Nerium oleander)
A meténgfélék családjába tartozó mediterráneumból származó cserje. Dekoratív virága fehértől a pirosig egész nyáron és kora ősszel nyílik. Tápanyag-, víz- és napfényigényes. A dézsában nevelt leanderek -5 oC-ig  elviselik a gyenge fagyokat. Hűvös, világos helyen kell teleltetni. Minél rövidebb a teleltetés időszaka, annál kedvezőbb a növény számára. A metszést jól tűri. Mérgező növény!!! Magvetés, vagy vízben való csíráztatás legideálisabb időpontja a február-május közötti időszak. Talaja legyen mindig nedves. Ha már kibújt a két kis sziklevél és van elég helyünk, akkor már külön-külön is ki lehet cserepezni őket.
       
      Mocsári mályva (Hibiscus moscheutos  ssp. palustris )
É-Amerikából származó, a mályvafélékhez tartozó lombhullató évelő. Magassága elérheti a 150 cm-t, is, virága július-augusztusban nyílik, rózsaszín, és mérete elérheti a 15-20 cm-t. Nyirkos, tápanyagban gazdag talajt és a napfényt kedveli. Télen a tövét lombbal takarni kell, mert fagyérzékeny. Tavasszal az előző évi visszaszáradt hajtásokat le kell vágni. Magja először cserépbe vetendő, majd május vége felé lehet a palántát kiültetni. Magvetés előtt a magot pár napra be kell áztatni.
 
       
    Muskotályzsálya (Salvia sclarea)
D-Európából származó ajakos évelő növény. Magassága elérheti az 1 m-t is. Rózsás-lilás virágai nyár elején nyílnak. A muskotályzsálya illóolaja serkentő és egyúttal kiegyensúlyozó hatása miatt nagyon népszerű az aromaterápiában. Ráadásul ez az olaj kitűnő növényi forrása az omega-3 zsírsavaknak. A muskotályzsálya olaja bevált stresszoldóként, antidepresszánsként és afrodiziákumként is.  Teáját alkalmazzák az emésztés segítésére, étvágytalanság ellen és gyomor-bélbetegségek gyógyítására. Igényli a napfényt, de talajra nem igényes, szárasságot jól tűri. Magról könnyen nevelhető, márciusban lehet helyben vetni.
       
    Nemes babér (Laurus nobilis)
Mediterráneumból származó örökzöld cserje. A felül fényes, alul matt, bőrszerű, áttetszően pontozott, ép szélű, lándzsa alakú levelek illata jellemzően fűszeres, íze kesernyés. Illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmaz. Védett helyen, vagy téli takarással nálunk is tartható szabadban, de cserepesként is nevelhető, de ilyenkor nyáron célszerű kitenni, és télen is napos helyen tartani. Vízigénye kicsi, talajra sem érzékeny. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele.Étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést. Magját január, februárban lombföld és homok keverékébe vessük el. Húzzunk rá nylont, vagy tegyünk rá üveglapot, hogy legyen állandóan nedves. 3-4 hét alatt kicsírázik. a 15-20 cm-es növényt május-júniusban már kiültethetjük a szabadba.
 
       
 
 
 

Óriás harangvirág (Platycodon grandiflorus var. glaucum)
K-Ázsiából származó, 40-50 cm magas évelő növény. Virága kék színű, virágzás után vágjuk le az elvirágzott szárakat, így újabb virágzásra kényszerítjük. Ültethető sziklakertbe, támfalba, virágágyásba, szegélynek. Laza, termékeny talajban, napos fekvésben fejlődik szépen. Télen a túl sok csapadék árthat neki. Napos vagy félárnyékos termőhely. Magvetés: helyben vetve március-áprilisban . Magját cserépbe kell vetni minimum 16 oC-on. A magvetést laza közeggel, vékonyan kell takarni. A mag kelése akár 90 napot is meghaladhatja. 15-20 cm-es állapotban lehet kiültetni.

       
      Ördögnyelv-fügekaktusz (Opuntia humifusa)
A legelterjedtebb szárazföldi kaktuszfaj. É-Amerikában honos, de ma már más földrészeken is megtalálható. Hidegkedvelő faj, nálunk is áttelel szabadban. Alacsony, elfekve nő. 7–12 cm-es szártagjai hengeresek vagy tojásdad alakúak, sötétzöldek, 1,5–2,5 cm hosszú tövisei gyakorta lehullanak, horgasszőrei pirosasbarnák. Virágai 5–8 cm-esek, élénksárgák, a közepük gyakran pirosas. 3–5 cm-es termései pirosak. Szárazságtűrő, napfényigényes, salakos, homokos talajt kedvel. Magját célszerű előbb cserépben vetni homok és lombföld keverékébe, majd idősebb korban kiültetni a szabadba.
       
    Pireneusi levendula (Lavandula pyrenaica)
Az ajakosokhoz tartozó közönséges levendula hosszabban virágzó változata. Mediterrán örökzöld félcserje. A bokor mérete elérheti az 50-60 cm-t, de 3-4 évente alaposabban vissza kell metszeni úgy, hogy az alsó rügyek megmaradjanak. Az elszáradt virágot a levelekig még ősszel vissza kell vágni. Virága júniustól szeptemberig nyílik, színe kékes-lila. Illóolaja nyugtató hatású. virágból készült teát nyugtatószerként, valamint gyomor- és bélpanaszok ellen használják. Fokozza az epeműködést. Magvetése március - áprilisban cserépbe, világos helyen. Jó vízáteresztő laza, nem túl kötött talajra van szüksége, melyet homok, perlit vagy tőzeg bekeverésével is elérhetünk.Mivel sötét színű apró magvakról van szó, a vetéskor egy kis homokkal összekeverhetjük. Kb. 1 cm talajjal takarjuk, a talajfelszínt a végén tömöríteni kell. A kikelő magoncokat széttűzdelhetjük, becserepezhetjük, vagy helyben is hagyhatjuk, az utóbbi esetben magasabb, de kevésbé bokros lesz. Szétültetéskor egy kissé vágjuk vissza a növényeket, részben az átültetés, részben a bokrosodás miatt. Később ezt a visszavágást a bokrosodás érdekében még megismételhetjük.
       
    Pompás kúpvirág  (Rudbeckia fulgida)
A fészkesvirágzatúak családjába tartozó 60-80 cm magas évelő növény. Levelei keskenyek, színük közép zöld. Virágait nyár közepétől egészen szeptemberig hozza, fészek virágzata aranysárga sugár virágokból, és fekete csöves virágokból áll. Vágott virágnak alkalmas. Igénylik a napfényt, a humuszban gazdag talajt, vízigényük kicsi. Magját márciusban helyben vethetjük.
       
      Sáfrányfű (Crocosmia masoniorum 'Lucifera' )
Amarilliszfélék családjába tartozó, D-Afrikából származó, 80-100 cm magasra megnövő szép évelő növény. Piros, tölcséres virágai, két sorban egy oldalon nyílnak elhajló álfüzérben. Július, augusztusban virágzik. Védett fekvésbe, évelőágyba kiültetve egzotikussá teszi környezetét. Napos, félárnyékos helyet kedveli. Jó szerkezetű, szerves anyagban gazdag, tápdús, üde talajban, napos helyen mutatja meg szépségét. A pangó vizet nem bírja. Télire vastag avarral, fűrészporral takarjuk a töveket. Magját márciusban helyben vagy cserépbe vethetjük.
       
      Szúrós magyal (Ilex aquifolium)
A magyalfélék családjába tartozik, Nyugat- és Dél-Európából származik. Magyarországra dísznövénynek hozták be. Cserje vagy ritkán legfeljebb 8 m magasra megnövő, tövétől ágas, örökzöld, kúp alakú fa. Tojásdad, fényes, bőrnemű, sötétzöld, hullámos szélű leveleinek nyele rövid. A hullámosan fogas leveleken a fogak hegye tüskés   Kétlaki növény, apró, fehér virágai a levelek hónaljából nőnek, május–júniusban nyílnak, a porzós virágok háromvirágú bogernyőben, a fehér termősök többnyire magánosan, csak ritkán többesével. A virágok sok nektárt termelnek. Termése élénkpiros, 8–10 mm hosszú bogyó, aminek a csúcsa bemélyed, egészen tavaszig díszíti a növényt.  A tűző napot nem kedveli. A legjobb félárnyékba ültetni. Lassan növő, de kimondottan hosszú életű faj: többnyire mintegy száz évig él, de az ötszáz éves példányok sem túl ritkák. Talajra nem érzékeny. Fagytűrő és a metszést is jól viseli, emiatt sövénynek ideális.  Látványos, piros bogyói miatt dísznövénynek, szúrós levelei miatt elsősorban sövénynek ültetik. Télen is díszlő bogyói miatt a karácsonyi dekoráció kedvelt eleme. Bogyói az ember számára mérgezőek. Magvetése 10 °C - 16 °C-on. Azonban a csírázáshoz  2 hideg hatás szükséges, így a téli időben ki kell tenni pár hétre a szabadba, vagy hűtőgépbe. Emiatt akár 1 évig is elhúzódhat a kelés.
       
    Termetes hagyma (Allium stipitatum)
Más néven perzsa mogyoróhagyma, az amarilliszfélékhez tartozik. DNY-ázsiai eredetű. Dísznövénynek is szép, de elvirágzott részétszárazkötészetben, hagymáját pedig a gasztronómiában alkalmazzák. Íze pikáns, de nem erős. A növény 100-150 cm magas, virágzata lila, akár 12-15 cm átmérőjű is lehet. Hagymáját az iráni konyha használja. Gyógynövényként is alkalmazzák. Napos, jó vízelvezetésű talajt kíván. Magvetéssel helyben vethető március-áprilisban.
       
      Tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa)
A spárgafélék családjába tartozó árnyéki évelő.  K-Ázsiából származik. A japánkertek tipikus évelő növénye. Nagy tojásdad levelei vannak, ibolyalila virágai nyár elején nyílnak. Levelei télen elszáradnak, tavasszal újra hajtanak. Árnyéki, víz- és tápanyagigényes növény.
Tél végétől bármikor elvethetjük a magját, ha 10 oC fölött van a hőmérséklet. Lehet helyben vagy cserépbe is vetni. Talaja mindig legyen nedves. A magvetést laza közeggel, vékonyan kell takarni. Csírázási ideje akár 90 nap is lehet.
       
      Törpe gránátalma (Punica granatum L. var. nana)
A gránátalmától (9-es leírás) csak abba különbözik, hogy 0,8-1 méter magas, lassú növekedésű, alacsony lombhullató bokor. Júliustól hozza telt narancs-piros virágait, melyek a fagyokig nyílnak. Termése ehető, 3-4 cm átmérőjűek. Levele élénkzöld színű, bőrszerű, fényes, ősszel sárga. Átlagos vízigényű. Minden jó vízelvezetésű talajban szépen fejlődik. Napos, meleg helyet igényel. Elsősorban mérete, és fagyérzékenysége miatt edényes tartás javasolt. Kiültetve takarni kell!
       
    Vadcitrom (Poncirus trifoliata)
A rutafélék családjába tartozó, Észak-Kínából és Koreából származó citrusféle.  Lombhullató, 2-3 méter magasra növő cserje. Levelei három lemezből állnak. 5 szirmú fehér virágai a levél hónaljából késő tavasszal nyílnak, de nyár végi másodvirágzás is gyakori. Citromsárga 4-5 cm-es gömb alakú gyümölcse sokmagvú, nagyon dekoratív. Termései a lombhullást követően sokáig az ágakon maradnak. Ágai kurta növekedésűek és erős tüskékkel rendelkeznek, ezért nagyon alkalmas sövénynek.  Gyümölcse C-vitaminban nagyon gazdag. Kellemes, különleges aromájú frissítő ital készíthető belőle. Tea ízesítésére, lekvár, zselé készítésére is kiválóan alkalmas. Rendkívül fagyálló, ezért a nemesítésre kitűnő alany. Napfényt és tápanyagban gazdag, közepesen kötött, jó vízelvezetésű talajt kíván. A tápoldatozást, öntözést bő terméssel hálálja meg. A metszést, alakítást jól tűri. Magja laza talajban 15-20 oC-on könnyen csírázik. A növénykét már 50-60 cm-es korban ki lehet ültetni, vagy teraszon dézsában tartani.
       
      Valódi mirtusz (Myrtus communis)
A mirtusz-félék családjába tartozik,  Földközi-tenger vidékéről származik, de már az ókorban többfelé termesztették  A kiirtott keménylombú erdők helyén felnövekvő macchia bozót egyik legjellegzetesebb növénye. Nagy, örökzöld, dúsan elágazó, sűrű lombú fa vagy cserje. Természetes élőhelyén 5–7 méterre, dézsában gondozva mintegy 1,5-2 méteresre nőhet meg. Fényes, sötétzöld levelei vannak. Krémfehér, mintegy 1,5-2 cm átmérőjű, illatos virágai magányosak A virágokat a hosszan kinyúló porzók teszik különlegessé. A virágbimbók gömbölyűek. Termése (valójában áltermés) sötét, kékeslila, egy- vagy sokmagvú, gömbölyű, borsónyi méretű bogyó, aminek tetejét a kehely koronázza. A tömegesen termő bogyók a növényt a virágzás után is igen látványossá teszik, ezért a közönséges mirtuszt sokfelé dísznövénynek ültetik. Nyáron meleget, sok napsütést és lehetőleg nedves talajt igényel. Igen rossz, sziklás talajon is megél. Mérsékelten fagytűrő; a száraz hideget nem viseli el. Nálunk védett helyen téli takarás mellett átteleltethető a szabadban is  Nemcsak virága és termése, de levele is sok (0,1–0,5%) illóolajat tartalmaz, főleg kozmetikai célokra alkalmazzák, többek között parfümök alapanyaga. Bogyóiból lekvárt, illetve likőrt főznek. Az édeskés, de egyúttal csípős ízű bogyókat egyes vidékeken a borsot helyettesítő fűszernek használták. Már az ókorban ismert gyógynövény volt, a Biblia is ekként említi. Ismert gyomorerősítő, az emésztést segítő, valamint vérzéscsillapító, az ereket összehúzó hatása.  Magvetése cserépben min. 13-16 oC-on, a magvetést laza közeggel, vékonyan fedjük.