Pályázatok

Nyomtatóbarát változatPDF változat
  • KEOP 3.1.3. pályázat
 

„A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének rekonstrukciója az értékek megőrzésének és a hosszú távú fenntartható működtetés biztosításának céljából”

 A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének alapfunkciója a tudományos igényességgel nyilvántartott élőnövény-gyűjtemények ex-situ megőrzése, fejlesztése, a kutatás, az oktatás és az ismeretterjesztés szolgálata. A kert és az üvegházi gyűjtemények nyilvánosak, a nagyközönség által látogathatók, az elmúlt évben körülbelül 13 ezer látogató járt itt.

 

Az 1952-ben létrehozott Botanikus Kert 1989 óta helyi védettségű terület. A 4,5 hektáros kert gyűjteményeiben jelenleg 7000 féle növény található, ebből a szabadföldi gyűjteményekben kb. 4500, az üvegházakban kb. 2500. Az egyedek száma több mint 100000 db. Az előforduló védett, vagy fokozottan védett fajok száma: 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett.

 

Az Új Széchenyi Terv keretében történt meg az epifiton növényházak újjáépítése, a pálmaház és a kaktuszház felújítása. A fejlesztés eredményeként létrejött a stabil, de növényfajtánkként különböző klimatikus környezet az üvegházi gyűjtemények számára, emellett a fenntartható fejlődés céljának megfelelően csökkeni fog az éves energiaigény.

A központi ciszterna elkészültével és a mintegy 2,5 km hosszúságú öntözőhálózat korszerűsítésével lényegesen csökkenthető az éves vízfelhasználás, ehhez a csapadékvíz gyűjtése mellett az uszodai csurgalékvíz beforgatása is hozzájárul. A projekt keretében felújításra került a holland ágy, a szaporítóanyag tárolására szolgáló helyiség és a villamoshálózat, megújult a kerti tó. Az állatok védelmében denevérodúk, etetők és költőodúk kerültek kihelyezésre.

  

A projekt összköltsége 180 220 834 Ft, amely 100 %-ban az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás. A projekt befejezésének időpontja: 2011.11.30.

Fotók: http://www.ttk.pte.hu/galeria/botanikus-kert

 

  • KEOP-3.1.2/2F/09-11-2013-0030 Pécsi Tudományegyetem Botanikus kertjének fejlesztése Sajtóanyag 2015. július 9.