Szakmai tanácsadás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

SZAKMAI TANÁCSADÁS

 

„A botanikus kertek a kertészkedés, a kertgondozás és növénytermesztés számtalan aspektusához kapcsolódóan kínálnak nonformális felnőttképzési kurzusokat, mint például: vadkár csökkentésének módjai; gyümölcsfák metszése; botanikai/kertészeti ismeretek; a sziklakert építésének technikái; a konyhakert kialakítása és gondozása- az egyes zöldségek ültetésével és betakarításával kapcsolatos ismeretek; komposztálás; pázsit kialakítása és gondozása; az öntözés/ locsolás technikái; kártevőkkel szembeni védekezés praktikái, stb. Kifejezetten a kertészeti, botanikai ismereteket bővíteni hivatott kurzusok mellett, mindazonáltal számtalan más, a kert, illetve a természet világához kapcsolódó kurzus is megjelenik a botanikus kertek felnőttoktatási programkínálatában, így például egyre népszerűbbek az amatőr kerttulajdonosokat megcélzó, kerttervezéssel és a tájkép fejlesztésével kapcsolatos kurzusok.

A botanikus kertek felnőttoktatási tevékenysége a személyes tapasztalásra és az érzékek bevonására épül. Rion Hanna megfogalmazásában „A kert legnagyobb ajándéka az öt érzékszerv helyreállítása”.  A látás, a hallás, a szaglás, a tapintás és az ízlelés, valamint a természettel és önmagunkkal kialakítandó harmónia, illetve a testi és lelki egészség a programok jelentős részében kiemelt szerepet kap. „

 

Örömmel látnánk minden helyi - a természet flóráival foglakozó - szervezetet, oktatási intézményt, hogy növényismeretük bővítése érdekében nálunk képezzék magukat, szerezzenek további tapasztalatokat. Mi szívesen adjuk a helyszínt, és kapacitásunk szerint a tudásunkat is.