Visszaálltunk

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az év elején a Botanikus kert kis csapata elhatározta: új, látványos megjelenést ad a kert egy-egy szegletének, bizonyos növényeknek más bemutatótereket alakít ki, s mindenhova becsempész egy-egy kreatív elemet.

A körülmények úgy alakultak, hogy más segítőink is akadtak. Az egyik a koronavírus, mely minden védelmi intézkedésével együtt, hozzánk is elérkezett. Így be kellett zárnunk. Ennek következtében elmaradt Dísznövény Kiállítás és Vásár, valamint a hétköznapok távolmaradt látogatói, növényt vásárlói. Következmény?  Bosszúság, majd pozitív gondolkozás: több időnk jutott a kertre!

Szerencsénkre dolgozóink között könnyű volt felosztani a munkát. Volt, aki kapcsolati, szakmai tőkévéjével az előkészítő munkában vett részt. A többiek pedig ötleteikkel, kézügyességükkel, kreatív és kertészeti tudásukkal, fizikai erejükkel, faipari tevékenységgel segítették az új arculat létrejöttét.

Külső segítőink közül kiemelném az Ybl Miklós úti Tikkurila festék bolt tulajdonosát, Horváthné Sértő Irmát, aki nagy növényrajongó. Így egy percig sem gondolkozott azon, hogy az általunk kért színű festéket rendelkezésünkre bocsássa. Üzletének speciális, sokszínű festékei nálunk bebizonyították, hogy a falakon kívül fémre, fára egyarát alkalmazhatók.

A Simonyi Károly Szakközépiskola asztalos tanulóival foglalkozó Srp Gyula, majd az őt követő Wajaundt Gábor tanár úrak pedig vállalták a lehetetlent: diákjaikkal a hosszú évek alatt elkorhadt un. japán pagoda padot élesztették újjá. Ezen felül az összes fából készült kerti pad, madáretető elkészítése, felújítása szintén az ő nevükhöz kötődik. Két generáció, de ugyanaz a magas színvonal jellemzi szakmai vezetésüket, oktatásukat. Ennek köszönhető a fiatalok lelkes hozzá, hozzánk állása is. 

Kertészeink is kitettek magukért! Erejüket nem kímélve új bemutató tereket alakítottak ki pl. a rovaremésztő, húsevő növényeink számára, melyhez az egyetem egy medence vásárlásával járult hozzá. Itt látható a mocsári növényeket hitelesen bemutató sarok. Új látványelem a kert központi részének eddig elhanyagolt szeglete, ahol a füvesítést követően „Szín és Illat” kertet varázsoltak a szakembereink. Ezzel szemben kialakítottak egy rézsű megfogására is alkalmas sziklakertet, mely a növényeinkkel betelepítve, bármely helyi lakos számára kiindulási pont lehet ahhoz, hogy kertjében ő is megvalósítsa ezt. Nem kell ehhez mindig egzotikus növény!

Látogasson el hozzánk, nézze meg élőben mit jelent a kertben egy jó ötlet, egy aprónak tűnő változás!

 

Helschtáb Klára

Fotók: Vitéz Tünde Ibolya

Galéria: