Pécsi Tudományegyetem

Botanikus Kert

 

Walkür a kertünkben

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Egy ismeretlen fiatal hang jelentkezett telefonon, hogy ő, mint volt pécsi, a Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója, zenésztársaival szeretne a PTE BOTANIKUS KERTJÉBEN fellépni. Baselből érkeznének, ahol elvégezték a Zeneművészeti Főiskolát. Mind a négy lány kürtön játszik, de mindegyikük más-más ország szülötte. Van köztük ausztrál, japán, svájci, s a megnyerő modorú telefonáló, aki magyar. Buzánszky Mirának hívják, aki elhatározta, hogy megmutatja zenésztársainak szülőhazáját, s a pécsi egyetemi kertben fognak „örömzenélni”.

 

A Botanikus Kert vezetője, Babayné Boronkai Erzsébet azonnal patrónusuk lett, hisz nemcsak élete munkájának helyszínére csalogathat új célközönséget, de ő maga is sokáig zenélt, sőt a kertészeti egyetem elvégzését követően néhány évig konzervatóriumba is járt.

 

Egy hetünk volt a szervezésre. Még mi a helyszín tereprendezésével, komfortossá tételével, illetve a marketing munkával foglalkoztunk, ők útra keltek.

 

Mira elvitte barátnőit egy igazi csajos programra, a Balatonra. A vízi és esti programok mellett, Fonyódon fel is léptek. A családi nyaraló, a szülői szeretet minden előnyét élvezték. Ezért mire ideértek, koplalásra adták fejüket…    

 

A nagy meleg, a nyári szabadságok, illetve a rövid reklámozási idő ellenére, 50 –en jöttek el. Egy 90 éves bácsi – elsőként! – bottal érkezett és küzdött meg a hosszú meredek úttal, mely a rendezvény helyszínére vezette. Bozsik László, volt pécsi újságíró édesapjáról van szó, aki nem ágált sem a meleg, sem a fárasztó út miatt. De jöttek családok kis gyerekekkel, pokróccal. A csöppségek jó része kalandtúra szerűen futotta körbe a területet. Mindig találtak valami újat. Az idősebb vendégeink között akadt olyan is, aki régi emlékeket talált. Ő ide járt – édesapámmal együtt - a Pius Gimnáziumba. A szünetben nejének és a körülötte állóknak büszkén mutatta a kertet határoló több mint 100 éves kőfalat, melyen néha át is másztak.  

 

Walkür a kertünkben Botanikuskert Pécs

 

 

Természetesen itt voltak Mira pécsi barátai, volt iskola és munkatársai is. No meg a helyi médiák jeles képviselői.

 

Több állandó kiállítónk is érkezett, illetve jöttek kollégák az egyetemről is. Utóbbiak elsősorban a PTE honlapján olvastak a Kürt Kvartett fellépéséről.

 Walkür a kertünkben Botanikuskert Pécs

 

Amint összegyűlt a hallgatóság, az árnyat adó, meleget enyhítő fák alatt Mozart Varázsfuvola nyitányával el is kezdődött a műsor. Nyugalom és csend szállt a kertre, a jelenlévőkre. Ilyen hangulatban telt el az egy órás zenei varázslat, melynek végén állva, vastapssal hálálta meg a közönség a lányok színvonalas előadását.

 Walkür a kertünkben Botanikuskert Pécs

 

A Botanikus Kert köszöni minden támogatatójának, vendégének, hogy segítette a program létrejöttét, illetve megtisztelt minket jelenlétével. Bíztatjuk az egyetem munkatársait, hogy a jövőben megrendezésre kerülő programjainkra is ugyanilyen lelkesedéssel jöjjenek.

 

MINDENKIT VÁRUNK SZERETETTEL!

 

Pécs, 2016. augusztus 9.

 

Helschtáb Klára