Ugrás a tartalomra
2023. január 26.

A kozmopolita elterjedésű vénuszhaj fodorka a fajgazdag Adiantum nemzetség egyetlen Európában őshonos faja.

Leggyakoribb Ny- és D-Európában, ahol fagymentes, árnyas, nedves sziklafelszíneken és gyakran az ezekkel azonos termőhelyi feltételeket biztosító antropogén élőhelyeken (pl. kőfalak, kerítések, kutak) fordul elő, általában mésztartalmú szubsztráton.

 

Gyöktörzses évelő, lágyszárú növény, a levelek 10-60 cm hosszúak, kétszer vagy háromszorosan szárnyasan összetettek. A levélnyél fényes fekete, a levélkék világoszöldek, bársonyos tapintásúak, legyező alakúak. A spórák a begöngyölt levélszélek hosszúkás alakú pszeudoindúziumai alatt fejlődnek.

 

A.capillus-veneris_leaflets

 

A.capillus-veneris_pseudoindusium

 

 

Elsősorban lágy, légies lombozata miatt kedvelt dísznövény, amely állandóan párás környezetet és fagypont alá nem süllyedő minimum hőmérsékletet kedvel, ezért elsősorban szobanövényként alkalmazzák. Nevét a levélkék bársonyos tapintásáról kapta. Üvegházakban könnyen gyomosít a hozzá nagyon hasonló és szintén dísznövényként kultivált A. raddianum C.Presl.-al együtt. Ez utóbbi fajtól a legkönnyebben a pszeudoindúziumok alakja alapján lehet megkülönböztetni, az utóbbi fajnak ezek ugyanis vese alakúak.

 

A vénuszhaj fodorka Magyarországon alkalmi adventív növény volt korábban, árnyas falakon, kutakban lehetett találkozni egy-egy példányával, de a hazai klímán természetközeli élőhelyeken nem tudott tartósan meghonosodni. A klímaváltozásnak köszönhetően azonban napjainkban egyre többször kerülnek elő elvadult egyedei, elsősorban emberi települések melegebb mikroklímát biztosító mesterséges élőhelyein (pl. falrepedések, csatornák).